Срокът на годност на храната, която ядем, може да бъде доста объркващ. Не само, че има по няколко дати, но понякога тези дати могат да бъдат напълно погрешни. От друга страна, голяма част от храната изхвърляме, въпреки че изобщо не е развалена и е безопасна за консумация.
Разбира се, има видове храни, която никога не се развалят и на които изобщо не трябва да присъства дата на годност. Ето ги и тях:
Медът има неограничен срок на годност. Може да промени цвета си или да кристализира, но продължава да е подходящ за ядене. Ако медът се захароса, просто поставете буркана в топла вода и дръжте там, докато кристалите се разтопят.
Дори и кутията да има дебел слой прах, оризът вътре е годен за ядене. Това важи за всички видове ориз: с дълги и къси зърна. Единственото, за което трябва да се грижите при съхранението на ориза, е да го пазите от насекоми.
Можете да закупите голямо количество бял оцет без страх, че ще ви се развали. Белият оцет може да издържи и вечно. Освен че можете да го използвате за салати, той е отлично средство за почистване.
Чистият екстракт от ванилия ще остане пресен, защото се съхранява в чист алкохол. Но внимавайте дали става дума за истински екстракт от ванилия, защото изкуственият няма такъв дълъг живот.
Солта не може да се развали и завинаги остава прясна като в първия ден, когато сте я закупили.
И тази храна има неограничен живот, но трябва да я съхранявате на хладно място и добре затворена.
При захарта не е проблем да я запазите свежа, но проблемът е с овлажняването - да ѝ попречите да стане твърда като камък. Захарта никога няма да се развали, защото не стимулира развитието на бактерии. Единственото, за което трябва да се грижите, е да я държите далеч от влага и насекоми.
Не трябва да бързате да изпивате бутилката ром - добре затворена и съхранявана на хладно място може да издържи толкова, колкото ви е необходимо.
И сухият боб може да не се развали дълго време. Единственото, което трябва да имате предвид е, че ще отнеме по-дълго време да омекне при готвене, а понякога може и изобщо да не омекне, особено ако стоял две-три години. Добре е, че изобщо няма да загуби своята хранителна стойност.
Разтворимото кафе в хладилника може да се съхранява завинаги и това независимо дали опаковката е отворена или не.
Въпреки, че у нас не се използва толкова често, ако го имате в дома си е добре да знаете, че няма срок на годност.