Учените твърдят, че тези, които почти ежедневно консумират люти храни имат по-малък риск от преждевременна смърт. Установено е, че при тези хора, които ядат пикантна храна има по-нисък процент на смъртност и поява на рак.
Предполага се, че затова отговаря капсаицинът, който се намира в лютите чушки, който има антиоксидантно и противовъзпалително действие.
Проучването е направено от списание British Medical Journal на 487.000 души, които са били на възраст от 30 до 79 години. Установено е, че при тези, които ядат пикантни храни, особено смъртността е с 14% по-ниска.
Въпреки това, остава въпросът дали този резултат е получен благодарение само на яденето на люта храна или пък и на останалите хранителни навици.
"Нашият анализ показва, че връзката между консумацията на пикантни храни и продължителността на живота има, т.е. при тези, които ядат пикантни храни наистина намалява смъртността".