Телешкото с броколи беше един от моите специалитети, докато бях студентка. Това беше така, защото броколите са евтини, а телешкото можете да се нареже на тънко и нахрани всеки един неочакван гост.
Сигурно ще питате как да направите броколите леко хрупкави, а телешкото сочно и вкусно.
А знаете ли как да предотвратите изгарянето на чесъна? В повечето рецепти ви съветват да добавите чесъна преди телешкото в тигана. Ако направите това, вие със сигурност ще изгорите чесъна, защото за приготвянето на телешкото на висока температура са необходими около минута, минута и половина. В тази тази рецепта ще добавим чесъна след като вече сме сложили телешкото в тигана. За да запържите чесъна трябва да имате обилно количество олио в тигана.
Продукти:
350 гр. телешки пържоли или филе, нарязани на тънки лентички
350 гр. броколи
2 с.л. олио за пържене
2 скилидки чесън (фино смляни)
1 ч.л. царевично нишесте, разтворено в 1 с.л. вода
За марината на телешкото:
1 ч.л. соев сос
1 ч.л. оризово вино (или сухо шери)
1/2 ч.л. царевично нишесте
1/8 ч.л. прясно смлян черен пипер
За соса:
2 с.л. сос от стриди
1 ч.л. оризово вино (или сухо шери)
1 с.л. соев сос
1/4 чаша пилешки бульон
Начин на приготвяне:
Първо трябва да мариноваме телешкото месо. За целта сложете месото и съставките за марината в средно голяма купа. След което разбъркайте добре, докато месото се покрие от марината. Оставете го за десет минути.
След това трябва да приготвим соса, като разбъркаме съставките му в малка купичка.
Продължаваме с бланширането на броколите. Сварете броколите в малка тенджера с вряща осолена вода, докато те омекнат, но останат леко хрупкави, за около 2 минути. След като броколите са готови трябва да ги прецедите добре.
Загрейте голяма тигана на висока температура, докато капа вода се изпарява моментално при допир. Сложете олиото за пържене и разлейте по цялото дъно на тигана. Добавете телешкото месо и веднага го подредете по цялата повърхност на тигана, като за предпочитане е парченцата да не се допират. Оставете месото да се запържи за една минута. След това обърнете парченцата телешко обратно, добавете чесъна в тигана и запържете за още 30-60 секунди, докато телешкото спре да розовее. Добавете соса и броколите и оставете сместа да заври. След което добавете разтвореното във вода царевично нишесте и варете, докато соса се сгъсти, за около 30 секунди.