550 гр. брашно
12 гр. сол
6 с.л. кисело мляко
100 мл. прясно мляко
2 с.л. зехтин
180 мл. вода
25 гр. прясна мая
За намазване:
1 жълтък
малко сусам, мак, ленено семе и пр. - според вкуса
Млякото и водата се загряват, докато се смесят. Сместа се прехвърля в дълбок съд, добавят се солта, маята и се разбърква добре, за да се разтвори маята. Добавя се киселото мляко, брашното и най-накрая - зехтинът.
Всичко се измесва добре, за да се получи меко и еластично тесто, и се оставя на топло да втасва, докато тестото удвои обема си.
Втасалото тесто се дели на 10 парчета, от които се оформят топки. Нареждат се в намазнена тава на разстояние една от друга и с ножица се нарязват ръбовете на топките, така че да се получи формата на цвете.
Намазват се с разбития жълтък, а в средата им се слага по малко сусам, мак, ленено семе или друга подправка.
Цветчетата се оставят да втасват 15 минути, по време на което фурната се включва на 220 градуса. Питките се пекат около 20-25 минути, докато добре почервенеят. Още топли се завиват в кърпа.