7 1/2 чаши универсално брашно (1 кг) плюс още малко за оформянето
4 ч.л. фина морска сол
1/2 ч.л. активна суха мая
В дълбока купа разбийте брашното, солта и маята. Докато разбърквате с дървена лъжица, бавно прибавете 3 чаши от водата на стайна температура. Разбъркайте, докато се поеме добре. Бъркайте тестото внимателно с ръце и го оформете на груба топка. Прехвърлете го в голяма чиста купа. Покрийте с прозрачно фолио и сложете купата на непроветриво място. Оставете да втаса на стайна температура за 18 часа, докато повърхността се покрие с малки балончета и тестото удвои обема си. Прехвърлете го върху набрашнена работна повърхност и внимателно го оформете на четириъгълник. С нож разрежете тестото на 6 еднакви части. Обработвайте всяка част поотделно. Съберете четирите ъгъла на тестото към центъра, за да се оформят 4 гънки. Обърнете го с разрезите надолу и внимателно го събереет на топка. Поръсете тестото с брашно и поставете върху набрашнена работна повърхност или тавичка. Повторете с останалите 5 части от тестото. Покрийте тестото с прозрачно фолио или леко навлажнена кухненска кърпа. Оставете да почива 1 час.
Тестото може да приготвите до 3 дни преди използването му. Увийте всяка топка поотделно в прозрачно фолио и съхранявайте в хладилник. Когато ви потрябва, разопаковайте и оставете да почива на стайна температура, покрито с кърпа или фолио за 2-3 часа.
За да приготвите пица:
През последния час от почиването на тестото, пригответе фурната: сложете скарата на средна позиция във фурната и я загрейте на най-висока степен.
Обработвайки топките тесто една по една, поръсете тестото щедро с брашно и го поставете върху набрашнена повърхност. Внимателно оформете на диск с диаметър 25-30 см.
Прехвърлете диска върху тава за печене. Покрийте с желаната плънка – например доматен сос, прясна моцарела, маслини, гъби и чушки. Изпечете пицата, докато долната част на коричката стане хрупкава, а повърхността започне да образува мехурчета – около 10 минути. Прехвърлете върху дъска, за да разрежете. Повторете процедурата с останалите топки тесто.