Мойте Рецепти
За тестото:
1 кг брашно
1 кубче прясна мая
2 ч.л. захар
2 ч.л. сол
200 мл прясно мляко
150 гр. размекнат маргарин
4 жълтъка
4 супени лъжици (препълнени) заквасена сметана
4 сварени и пасирани картофа със среден размер
За плънката:
200-300 гр. настъргана шунка/салам
200-300 гр. настърган кашкавал
Освен това:
олио за пържене
малко пармезан - за поръсване
* Белтъците могат да се добавят в плънката от шунка и кашкавал
Маята се захваа със захарта, млякото и малко от цялото брашно. Изчаква се да се активира. След това се замесва средно меко тесто с всички други съставки. Оставя се на топло да удвои обема си.
Втасалото тесто се прехвърля на набрашнен плот и се разтегля на кора с леко натискане на точилката. Дебелината на кората трябва да е колкото малкия пръст. В едната половина от кората се отбелязват кръгове с формичката, с която ще реже (може и чаша), а в средата им се поставя плънката, след което се прихлупва с другата половина от кората. Изрязват се поничките.
Оставят се да втасат върху набрашнена повърхност, покрити с чаршаф.
След това се пържат в предварително загрята мазнина със страната, която е втасала, нагоре (в олиото се потапя страната, която е отдолу). След това се обръщат и от другата страна.
Още топли се поръсват с пармезан или кашкавал.
Приятен апетит!
* Формичката, с която режете, трябва да бъде с остри ръбове. Предварително я потопете в брашно.
Трябва да има достатъчно олио в тигана, но не прекалено много - половината от поничката да бъде в олиото. Може да ги поливате с горещото олио, докато се пържат.
Извадете ги върху кухненска хартия, за да се отцедят от излишната мазнина.
Не забравяйте да сложите клечка за зъби в олиото - така то по-малко ще загаря.