500 гр фини кори
1 кг тиква
1 ч.ч. захар
200 гр изпечени орехови ядки
1 ч.л. канела
1 ч.ч. олио
50 гр пудра захар
Първо се приготвя плънката: обелената тиква се настъргва на едро ренде. Орехите се карамелизират в 2 с.л. захар на котлона. Отделно в дълбок тиган се загряват 2-3 с.л. олио и в него се задушава тиквата до омекване, като се добавя и малко вода. Щом омекне, се поръсва със захарта, счуканите карамелизирани орехи и канелата.
Вземат се 2 кори, намазват се с част от загрятото олио (може да използвате и смес от масло и олио в съотношение 1:1). Отгоре се слагат няколко лъжици от плънката и корите се завиват на руло. Подреждат се под формата на охлюв в предварително намазнена тавичка. Навитият тиквеник се залива с останалата мазнина и се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна, докато се зачерви приятно. Изважда се, напръсква се с малко вода и се покрива с кърпа, за да се задуши добре. Преди да се поднесе, се поръсва обилно с пудра захар.