Пригответе плънката: почистената от кората и семето тиква настържете на едро ренде, след което я задушете в олиото заедно със захарта. Щом поомекне, смесете със счукания сухар, канелата и ореховите ядки.
Пригответе тестото: от брашното, малко сол и вода омесете средно твърдо тесто, което да може да се точи. Разделете го на топки с големината на яйце (по-голямо). Разточете всяка топка върху набрашнен плот, като първоначално разтегляте леко с ръце, а след това навивате тестото около точилката и с ръце разтегляте настрани, така че да се изтъни кората. Корите трябва да са тънки и равномерно разточени. Ръсете с брашно и точилката, за да не лепне тестото по нея.
Вземете една от корите, поръсете я с разтопено масло и няколко лъжици от тиквената плънка, след което я навийте на руло. Готовите рула редете в намаслена тавичка, така че да се получи голям охлюв. Навития тиквеник поръсете с остатъка от маслото и пъхнете в предварително загрята фурна за около 30 минути (220 градуса). Тестото трябва да получи приятен златисто-кафяв загар.
Изпечения тиквеник извадете, поръсете с малко вода и завийте с домакинска кърпа, за да се задуши добре и омекне. Поднесете поръсен с пудра захар, смесена с ванилия.