1 1/3 чаши брашно
1/3 чаша пълнозърнесто брашно
1 ½ ч.л. бакпулвер
½ ч.л. сода бикарбонат
2 ч.л. канела, ¼ ч.л. смлян джинджифил, ¼ ч.л. бахар
1 чаша + 2 с.л. тиквено пюре (от тиква цигулка - рецептата по-долу)
1 чаша слънчогледово олио или зехтин
2/3 чаша захар
1/3 чаша кленов сироп (или мед)
½ ч.л. сол
2 големи яйца
1 с.л. захар и 1/4 чаша сурови тиквени семки за украса
За тиквеното пюре:
1 кг. тиква цигулка
1/4 чаша вода
Пресейте брашното, бакпулвера, содата, канелата, джинджифила и бахара в купа. В друга купа разбийте тиквеното пюре, мазнината, захарта, кленовия сироп и солта, докато се получи еднородна смес. Прибавете едно по едно яйцата, като бъркате добре след всяко. Прибавете брашнената смес към тиквената и отново разбъркайте, докато се хомогенизират. Не бъркайте прекалено! Напълнете със сместа формички за мъфини (кексчета), предварително намаслени, до 3/4 от обема им. Поръсете със захарта, смесена с тиквените семки. Изпечете кексчетата за около 25-30 минути. Извадете ги от формата и оставете да изстинат напълно, преди да поднесете.
За тиквеното пюре: Загрейте фурната на 160 градуса. Нарежете тиквата на парчета. Сложете ги заедно с водата в тавичка и покрийте с алуминиево фолио. Печете около 1 час, докато тиквата омекне добре. Премахнете семето и кората и пюрирайте в блендер или кухненски робот, докато се получи кремообразна смес.