За коричката:
2 чаши американски орех (може да използвате и обикновен)
1/2 чаша (плътно напълнена) с обезкостени фурми
1 ч.л. ванилия
1/2 ч.л. канела
1/8 ч.л. сол
За тиквената плънка:
1 1/2 чаша сурово кашу, накиснато във вода от предната вечер
1/2 чаша кленов сироп (или течен мед)
1 чаша тиквено пюре (от консерва или прясно приготвено)
1/4 чаша + 2 с.л. кокосово масло, разтопено
1 1/2 ч.л. канела
1/2 ч.л. индийско орехче
1/4 ч.л. джинджифил
1/4 ч.л. сол
1 ч.л. ванилия
За кокосовата сметана:
1 консерва пълномаслено кокосово мляко, от хладилника
2 ч.л. сироп от агаве (кленов сироп или мед)
1-2 ч.л. канела
Американски орех за декорация
Пригответе си форма с подвижно дъно около 20 см. в диаметър, като покриете дъното с хартия за печене.
В кухненски робот разбийте заедно орехите и фурмите, докато се получи еднородна смес. Добавете ванилията, канелата и солта и ги размесете, докато се усвоят. Разпределете сместа във формата, като я притискате равномерно върху дъното. Поставете в хладилник, докато приготвите плънката.
Измийте добре накиснатото кашу и го отцедете. Смелете го в робота или в блендер, докато кашуто заприлича на много гладка паста. Това може да отнеме известно време, в зависимост от мощността на робота или блендера. Периодично обирайте стените на купата, докато разбивате, като добавяте мъничко вода, ако масата с кашуто изглежда прекалено суха. Когато получите кремообразна паста, добавете останалите продукти за плънката и разбийте и тях, докато се получи хомогенна маса.
Прехвърлете тиквената смес върху охладената коричка на чийзкейка и загладете добре повърхността. Сложете във фризера поне за 1 час.
За сметановия топинг: отворете добре охладеното кокосово мляко и изгребете твърдата част (кокосовия орех) в малка купа. С разбиване прибавете към млякото сиропа от агаве (меда или кленовия сироп) и канелата, докато се хомогенизират и с лъжица разнесете равномерно сместа върху тиквената плънка на чийзкейка. Върнете чийзкейка във фризера за поне 4 часа, докато се втвърди добре.
Преди да го поднесете, покрийте с орехите и оставете да се отпусне леко за 30-тина минути. Разрежете и сервирайте.