За пореден път съм убеден: трябва да отслабнете не до лятото, а през лятото. Толкова изобилие от плодове и зеленчуци, че не искате нищо друго. И всичко това на достъпни цени. Тази година с нетърпение очаквах сезона на любимите ми тиквички, за да изпробвам нова рецепта. Скоро на море, но да гладувам не ми звучи добре. Затова търсех нещо едновременно удовлетворяващо и леко. Акордеон от тиквички привлече вниманието ми .
Оказва се точно като на снимката, ароматът е незабравим. И този разтопен кашкавал, оле майко няма така вкусотия! Удивително е, че в толкова красивото ястие има само три съставки. В същото време е вкусно и достъпно и се готви бързо. Изглежда и вкусно.
Съставки
Тиквички 3 бр.
Сол на вкус
Домат 2 бр.
Моцарела 250 гр
Италиански билки вкус
Подготовка
Измийте тиквичките, отрежете краищата отпред и отзад и изрежете една лента отстрани (за да можете да я сложите и да не се търкалят). Нарежете всяка тиквичка на акордеон.
Подправете тиквичките със сол отгоре и между резанчетата. Оставете ги да поседят 15 минути.
През това време нарежете доматите и сиренето на тънки филийки. Доматите е най-добре да се режат на половин пръстени. След това поставете парче домат и парче сирене между всяка плоча от тиквички.
След това поръсете акордеона с италиански билки и изпратете тиквичките да се пекат във фурната за 40 минути при 200 градуса
Тук дори маслото ще е излишно. Но можете да експериментирате със сирене. Например, вземете по-мек и богат чедър или кашкавал, или скирела, ако сте на по- строг режим. Или поръсете зеленчуковия акордеон с ароматен пармезан. Така или иначе получавате вкусно, вкусно ястие само с три съставки. Ако харесвате тази рецепта колкото мен, моля, запазете я скоро!