Вече на пазара има свежи, сочни тиквички целогодишно. Понякога обаче ни омръзва да ги приготвяме по вече доказаните начини - печени, пържени, пълнени и т.н.
Тиквички Оближи пръсти
Продукти за 4 еднолитрови буркана:
• 1,5 кг тиквички
• 4 скилидки чесън
• 1 супена лъжица сол
• 1 чаена лъжичка черен пипер (смлян)
• 3 супени лъжици захар
• 120 мл слънчогледово олио
• 120 мл 9% оцет
• 1 люта чушка
• 20 г копър
• 20 г магданоз
Приготвяне:
Изберете млади тиквички и отстранете семената от по-старите. Измийте ги и нарежете на малки парченца.
Сложете тиквичките в дълбок съд.
Добавете чесън, пресован или ситно нарязан. Към тези съставки добавете захар, сол, олио, оцет и черен пипер.
Магданозът и копърът се нарязват на ситно, а лютата чушка се нарязва на тънки кръгчета. Добавете ги към тиквичките.
Разбъркайте внимателно.
Оставете да се мариноват за 3 часа.
След 3 часа сложете тиквичките в бурканите - натиснете ги добре. Залейте ги със сока, отделен от тиквичките.
Сложете в тенджера, поставете кърпа на дъното.
Поставете капаците отгоре, но не ги завинтвайте.
Когато водата започне да ври, стерилизирайте 15 минути.
Извадете от водата и затегнете капаците, обърнете бурканите и ги оставете да изстинат.
Когато се охладят напълно, преместете ги на хладно място: килер или изба.
Така приготвените тиквички в буркани имат вкус на мариновани гъби.
Отлични са и просто така, и като гарнитура към вечеря с картофи и месо. Препоръчваме горещо!