Тиквички
В най-разпространения си вариант за консумация тиквичките се „мъчат” поне 30 минути в сгорещено олио. А вие се мъчите над тях, докато ги разбърквате. За да си спестите тези мъки, може просто да ги бутнете във фурната. Овкусете нарязаните кръгчета със зехтин, сол и копър. Сипете в дълбока купа и раздрусайте енергично, за да се разпределят подправките равномерно. След това запечете, докато зеленчукът омекне. Сосче от кисело мляко и сол е перфектната добавка.
Тиквичките може да приготвите и в други варианти – на грил или пълнени. А с пълнежа може да експериментирате колкото си искате – амарант, сирене и яйце и др. Под формата на супичка, с добавено малко фиде, също се класират в челната тройка на летните ястия. Може да панирате цветовете на големите жълти тикви и също да ги хапвате.