500 гр. пресен спанак
1 с.л. зехтин
сол и черен пипер на вкус
3 яйца
420 гр. рикота (извара)
1/2 чаша гъста сметана
1/2 чаша настъргано сирене пармезан
1/2 с.л. сол
1/4 ч.л. черен пипер
1/8 ч.л. индийско орехче
1 чаша сварен ориз
2 с.л. масло
Загрейте фурната на 175 градуса. Измийте и подсушете спанака. Загрейте зехтина в тиган, добавете спанака и подправете със сол и пипер на вкус. Задушавайте, докато спанакът стане готов - около 5 минути. Отцедете го, нарежете на едро, след това изстискайте излишната течност.
В голяма купа смесете всички останали продукти, освен маслото. Объркайте добре, добавете спанака и бъркайте, докато се поеме от сместа.
Разтопете маслото и намажете се него 8 формички за тимбалчета (мъфини) или обикновени чашки. Разпределете спаначената смес в подготвените формички.
Сложете готовите съдове в тавичка, сложете достатъчно вряща вода, така че да достига до половината от стените на формичките.
Изпечете тимбалчетата в загрятата фурна за около 30 минути, или докато спаначената смес стегне.
Охладете тимбалчетата преди да ги извадите от формите. Преди поднасяне ги поръсете с малко настърган Пармезан и загрейте леко във фурната или микровълновата.