Тирамису от бишкоти
Продукти:
5 жълтъка
120 гр захар
50 мл ром (може както бял, така и червен)
30 мл Калуа (или друг кафеен ликьор)
250 мл сладкарска сметана
500 гр маскарпоне
36-40 бишкоти Савоярди (около 3/4 от големия пакет)
студено кафе, смесено с ром и захар, за напояване на бишкотите
Приготвяне:
• Жълтъците се разбиват със захарта, слагат се на водна баня и разбиването продължава, докато побелеят и се сгъстят.
• Междувременно се прибавят рома и калуата и всичко се разбърква.
• Смъква се от котлона и се разбива още 3-4 минути, докато започне да се охлажда.
• Маскарпонето се разбърква, докато стане кремообразно, а в друга купа се разбива сметаната.
• Към маскарпонето внимателно се добавя яйчната смес и всичко се разбърква добре.
• Последна се прибавя и сметаната, като всичко се смесва леко с помощта на шпатула или лъжица.
• Тук искам да отворя една скоба и да споделя, че съвсем спокойно можете да направите тирамисуто в тенджера.
• Тъй като нямах подходящ размер тортена форма (едната бе твърде малка, другата – твърде голяма), реших да използвам средно голяма тенджера.
• Облякох дъното й с алуминиево фолио, след което покрих и със свежо фолио.
• И тъй като тортата ще се поднесе обърната, реденето започва отзад-напред.
• Първо крем, бишкоти, крем, бишкоти, крем и се завършва с бишкоти.
• Накрая всичко се покрива с фреш и алуминиево фолио и се прибира в хладилник за през нощта.
• Преди сервиране тирамисуто се обръща върху поднос или чиния.
• Поръсва се обилно с неподсладено какао.