За блата:
200 гр. натрошени бишкоти
115 гр. масло
1 чаена лъжичка ванилия
1 ч.л. Калуа или друг ликьор с вкус на кафе
За крема:
250 гр. крема сирене на стайна температура
250 гр. сирене Маскарпоне на стайна температура
200 гр. захар
3 яйца
250 мл сметана
1 чаена лъжичка лимонов сок
Загрейте фурната на 180 градуса. Сложете в голям съд вода да се затопли. Смесете съставките за блата и изсипете сместа в кръгла форма с пръстен, натиснете хубаво, така че да залепне добре по дъното на формата и да излезе въздуха от сместа.
Разбийте крема сиренето, маскарпонето, захарта и бъркайте, докато сместа стане еднородна и пухкава. Добавете яйцата едно по едно, като изчаквате всяко хубаво да се усвои от сместа, преди да добавите следващото. След това добавете сладката сметана, ванилията, сока от лимон и ликьора. Объркайте до еднородна кремообразна смес.
Поставете крема върху бисквитената кора и го разнесете добре, така че да няма въздушни мехурчета. Поставете формата в дълбок огнеупорен съд, а около нея налейте врялата вода. Печете 45 - 50 минути, но внимавайте кремът да не се втвърди прекалено. Когато е готово, изключете фурната и оставете сладкиша да се охлажда един час във фурната.
След това извадете и оставете малко на стайна температура, така че да се охлади тавата. Накрая преместете в хладилник, за да изстине тирамисуто напълно. Преди сервирането украсете с разбита сметана и нарязан шоколад за готвене.
Най-добре е да приготвите сладкиша от предния ден, за да има време да поеме достатъчно ароматите и да се охлади добре.