Тиролска торта-3 яйца, мляко, захар, масло и най-важното-Акцентът-Сушени кайсии!
3 Април 2024
1075
какво четем
Приготвяне:
30 мин
Готвене:
60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност:
500 kcal
Толкова е лека и ефирна, че няма да ви натежи, няма и да останете само с едно малко парче! Тиролската торта си заслужава отвсякъде усилията. Не бих я пропуснала! Ето как да си я приготвите сами:
Необходими продукти:
За блата:
- 180 грама брашно
- 75 грама смелени бадеми (или други ядки)
- 6 грама бакпулвер
- 3 средно големи яйца
- 1 щипка сол
- 16 грама ванилова захар или екстракт от ванилия
- 120 грама захар
- 120 милилитра олио
- 150 милилитра кисело мляко
За крема:
- 500 милилитра прясно краве мляко
- 150 грама захар
- 37 г рама пудинг с аромат ванилия)
- 1 яйце
- 250 грама краве масло, на стайна температура
Още:
- 200 грама сушени кайсии
- 20 грама бял шоколад за декорация (по желание)
Начин на приготвяне:
- Пригответе крема, като в купа разбиете пудинга заедно със захарта и жълтъците.
Налейте прясното мляко и смесете. Сложете на котлона и бъркайте, докато се сгъсти напълно. Щом това стане, сипете в купа и покрийте с прозрачно фолио и оставете да се охлади напълно.
Сложете омекотеното масло в купа и с миксер разбийте за 1-2 минути.
Вземете крема, разбъркайте за 1-2 минути и след това добавете лъжица по лъжица към маслото, като биете през цялото време. След последната бийте до пълно смесване.
Направете блата, като е в купа смесите брашното заедно със смелените ядки и бакпулвера. В купа разбийте яйцата заедно със солта до разпенване. След това добавете захарта на порции, като биете между всяка. След последната бийте до удвояване на обема. Щом това стане, сипете олиото и киселото мляко и смесете. Добавете сухите съставки и с шпатула бъркайте до пълно смесване.
Вземете правоъгълна форма за печене с размери 28 на 16 сантиметра. Сипете тестото в нея и заравнете.
Включете фурната до 175 градуса и като загрее-поставете тавата. Печете за 30-35 минути или до суха клечка. Когато това стане, извадете и оставете да се охлади напълно. След това махнете формата и хартията.
Сипете сушените кайсии в малка купа и полейте с топла вода. Оставете за 20 минути и след това отцедете. Подсушете с кухненска салфетка и нарежете на парчета.
Върнете блата във формата и намажете с по-голямата част от крема. Заравнете, а останалия крем напълнете в торбичка за шприцоване и декорирайте десерта. С средата сложете нарязаните кайсии. Настържете белия шоколад и поръсете над супените плодове. Сложете в хладилник за 2-3 часа или най-добре за 1 нощ. Извадете, махнете формата и сервирайте.
Редактор: Ясен Чаушев
Новини
Новини
Мода
Мода
Звезди
Звезди
Начин на живот
Начин на живот
Диети
Диети
Красота
Красота
още
Любов
Любов
Здраве
Здраве
Родители
Родители
Коментари