Нахут , леблебия – това са имена на едно и също зърно, богато на протеини бобово растение. Наподобява соята със светлокафяв цвят, а начините за приготвяне са различни
Може да се използва като яхния, смляно като брашно за приготвяне на хляб, но също така нахутът може да се яде пържен, като семена.
Снимка: Pinterest
1. Помага в борбата с диабета
Изследванията показват, че диабетици тип 1, които често консумират храни, богати на растителни фибри, имат намалени нива на глюкоза, а диабетици тип 2 могат да подобрят нивата на кръвната захар, липидите и инсулина. Експертите препоръчват 21-25 грама диетични фибри на ден за жените и 30-38 грама за мъжете.
2. Поддържа здравето на костите
Желязо, фосфати, калций, магнезий, манган, цинк и витамин К, открити в нахута, допринасят за здравето и здравината на костите. Въпреки това трябва да се внимава, когато става дума за тези минерали, тъй като твърде много фосфор и твърде малко калций могат да доведат до отслабване на костите.
3. Намалява кръвното налягане
Една от най-важните промени, които трябва да направите, за да понижите кръвното си налягане, е да ядете храни с ниско съдържание на натрий, а нахутът е точно това. Освен това съдържа и калий, който е също толкова важен за нормализиране на кръвното налягане.
Нахутът е богат както на разтворими, така и на неразтворими фибри. Докато разтворимите фибри помагат за поддържане на жлъчката под контрол, неразтворимите фибри ускоряват храносмилането и помагат при загуба на тегло. Те също ви карат да се чувствате сити за по-дълъг период от време.
4. Той е добър източник на протеин за вегетарианци
Протеините, които могат лесно да бъдат получени от животински храни, са недостъпни за вегетарианците. За да компенсират липсата на протеин, най-добрият избор за тях би бил нахутът и пълнозърнестите храни. Това е добър източник на протеин без добавяне на калории и ненаситени мазнини.
Снимка: Pinterest
5. Манган за производство на енергия в тялото
Манганът е минерал, който помага на тялото да произвежда енергия. Една чаша нахут два-три пъти седмично е достатъчна, за да заредите батериите за цяла седмица. Най-добрият начин е да ги ядете като лека закуска или да ги приготвите с малко сол.
6. Нахутът е богат на желязо и е важна естествена добавка за жените
Нахутът е богат на желязо и е важна естествена добавка за менструация, кърмещи или бременни жени. Подрастващите деца също имат полза от включването на нахут в диетата си.
7. Стабилизира нивото на захарта в кръвта
Разтворимите фибри в нахута ще ви помогнат да поддържате кръвната захар под контрол. Ако сте резистентни към инсулин или имате диабет, нахутът е добър и осигурява постоянна, бавно изгаряща енергия.
8. Добър е за сърцето ви
Редовната консумация на нахут помага за намаляване на LDL или лошия холестерол в тялото ви. Високият холестерол може да причини инсулт и инфаркт, а нахутът е естествен начин за понижаване на лошия холестерол в тялото ви.
Нахутът също така съдържа големи количества фолиева киселина и магнезий, които са полезни за очите и увеличават притока на кръв.
9. Нахутът съдържа фитохимикали, които действат като антиоксиданти
Тази бобова култура намалява риска от рак на гърдата, предпазва от остеопороза и горещи вълни по време на менопаузата.