Не е ясно на кого точно е хрумнала идеята на това безумно вкусно и лесно лятно ястие, но ще сме му вечно благодарни! Ветрилото от тиквички е рецепта, която се харесва на всеки вкус - може да го хапвате и топло, и студено, ще ви отсрами и пред гости, ако са ви посетили внезапно. Ето лесната рецепта :
Ветрило от тиквички
Продукти:
2 малки (млади) тиквички
3 малки домата
2-3 големи гъби
1 голяма глава лук
100 гр.пушени пилешки гърди (можете да замените с варени или да не слагате месо)
половин чушка
45 гр.пармезан
1 скилидка чесън
подправки и сол на вкус
Приготвяне:
Тиквичките нарежете по дължината в чиния, но не до края - трябва да се получи нещо като ветрило.
Деленчуците, месото и гъбите нарежете на произволни парчета
Настържете пармезана (или друго твърдо сирене)
Намажете тавичката с растително масло, а още по-добре - покрийте с хартия за печене.
Сложете малко лук на дъното и отгоре поставете оформените на ветрило тиквички.
Сега идва забавната част - в празнините на "ветрилото" сложете в произволен ред нарязаните зеленчуци, така че да се получи пъстра и красива композиция.
Подправете с любими подправки и сол на вкус, а след това поръсете с настъргания пармезан (кашкавал) и пъхнете за 40 минути в предварително загрята умерена фурна.