Ако винаги сте си мислили, че домашните еклери се правят трудно, просто не сте открили подходящата рецепта за тяхното приготвяне. Предлагаме ви една проверена рецепта, с която ще изкушите, както себе си така и всичките си гости!
Съставки:
Мляко прясно – 1 чаша (250 мл)
Масло – 100 грама
Брашно – 150 грама
Сол – щипка
Яйца – 4 броя
Начин на приготвяне:
В тенджера изсипете млякото, сложете маслото и щипка сол.
Готовата смес сложете в сладкарски пош и направете ивици с дължината от 10 см в предварително намазнена тава или в тава, покрита с хартия за печене. Между парчетата тесто оставите разстояние от 5 см. Печете еклерите в предварително загрята фурна на 180 градуса в продължение на 30 минути. По време на печенето не отваряйте фурната.
В готовите еклери направете дупка и напълнете с яйчения крем, а отгоре покрийте с разтопен на водна баня шоколад.
400 мл прясно мляко
2 жълтъка
1,5 супени лъжици брашно
1,5 супени лъжици нишесте
80 грама захар
Ванилия
Начин на приготвяне:
В съд на котлона смесете жълтъците със захарта и ванилията, налейте млякото и добавете брашното и нишестето. Разбъркайте добре, за да избегнете образуването на бучки, в продължение на 3-5 минути на силен котлон. Много внимавайте и разбърквайте добре. Гъстотата на крема зависи от това колко време ще стои на котлона. Обикновено е готов на 4-та минута.
Споделете тази рецепта с вашите приятели! Нека те също си направят вкусни домашни еклери!