Според изследвания най-здравословната храна в света е едно растение.
Според изследване на университета Уилям Патерсън в Ню Джърси най-здравословната храна в света е кресонът – растение, което повечето хора дори не са опитвали. Кресонът (Nasturtium officinale), в България се нарича Поточарка, е водно растение, което расте покрай потоци и реки.
Кресонът съдържа изключително високи количества от:
• витамин С (повече от портокалите и лимоните)
• желязо, калций, калий и магнезий
• витамин К, който предпазва мозъка от увреждане
• антиоксиданти, които предпазват ДНК от свободните радикали
• синапени етерични масла, които действат противовъзпалително
Разпространение в България
Установен е във всички флористични районни в България; от морското равнище до 1500 метра надморска височина
Как да консумираме кресон?
Въпреки че е изключително здравословен, кресонът трябва да се консумира умерено. Специалистите препоръчват най-добре да се използва като гарнитура или добавка към сандвичи и салати. Прекомерните количества могат да причинят дразнене на пикочния мехур, бъбреците и стомаха поради високото съдържание на етерични масла от синап.
Отглеждане на кресон у дома
Добрата новина е, че можете сами да си отгледате кресон, дори и да нямате градина. Вирее във влажна почва в буркан и вирее най-добре на частична тъмнина. Ключът е да поддържате почвата постоянно влажна.