Босилекът е една от най-полезните билки, познати на човечеството. Това е много универсална билка с остър вкус и може да се използва по различни начини. Изненадващо, той е един от най-добрите източници на витамин К и само 2 супени лъжици босилек осигуряват 29% от това хранително вещество.
Босилекът е с високо съдържание на бета-каротин и витамин А, както и два мощни антиоксиданта, които предотвратяват увреждането на свободните радикали и също така ви предпазват от атеросклероза и сърдечно-съдови заболявания.
В допълнение, босилекът съдържа фосфор, желязо, манган, калций, магнезий, флавоноиди и антибактериални свойства.
Ползи за здравето от босилек.
Антиоксидантни свойства.
Научно доказано е, че босилекът предпазва от различни химикали и канцерогени.
Естествен антибиотик.
Босилекът действа като мощен антибиотик, който помага при лечението на много различни заболявания. Свойствата му се засилват допълнително, когато се комбинира с чесън.
Изчиства кръвоносните съдове.
Той е ефективен при профилактика на различни сърдечно-съдови заболявания, поради способността си да прочиства кръвоносните съдове от лошия холестерол.
Допълнителни ползи за здравето.
Босилекът помага за лечение на кашлица, грип, премахване на паразити, премахване на брадавици, решаване на проблеми с бъбреците, диария, запек и др.
Как да се възползваме от босилек?
Босилекът съдържа калории, но е богат на витамини, цинк, магнезий, калций, калий и диетични фибри.
Както споменахме в самото начало, босилекът е универсален и може да се използва по различни начини. Например, можете да използвате нарязан босилек вместо сирене или сол, за да овкусите ястията си. Освен това се съчетава добре с пикантни кърита, супи, сос за паста и салата от домати и моцарела.
Най-добре е, разбира се, да консумирате пресен босилек, за да извлечете максимални ползи, тъй като процесът на сушене унищожава повечето от неговите антиоксидантни съединения и етерични масла.
Както можете да видите, има много начини да включите босилек в ежедневната си диета и да добавите специален вкус към ястията си.