Тази многолистна пита със сирене и сметана става един път
Предлагаме ви рецептата за многолистна пита със сирене и сметана . Даже да ви звучи малко сложно, не е.
Чудна става тази многолистна пита със сирене и сметана
Трябват ни 400 грама бутер тесто, четири яйца, половин чаиа сметана, 300 грама сирене.
Първо е необходимо да си отделим жълтъка от едното яйце. Останалите три яйца плюс белтъкът от четвъртото се разбиват хубаво, заедно със заквасената сметана.
Прибавяме към тях и натрошеното сирене, след което пак чевръсто и енергично разбъркваме. Взимаме бутер тестото и го разстиламе на кухненския плот или върху масата. Доразточваме го и го делим на две.
С едната половина от тестото си покриваме тавата, в която ще печем. Върху него разпределяме по равно яйчената плънка и покриваме с втората част от тестото.
Двете тестени части трябва да се защипят една с друга по краищата, за да не изтича плънката при самото печене. Отгоре мажем с отделения в началото жълтък и лекичко надупчваме горния слой тесто с клечка за зъби.
Пъхаме да се пече във фурната за около 40 минутки, но на умерена температура. Тази вече опечена пита се покрива с една памучна кърпа и се оставя за известно време, за да се “задуши”.
Чак, когато поизстине, я нарязваме на парчета. А по желание и ако обичаме, може и да я поръсим с пудра захар. Да знаете, че е съвсем елементарна, но пък голяма вкусотия става.