Това е тайната на най-вкусната царевична питка: Мека като душичка, топи се в устата като захарен памук! Ще я правите всеки ден

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Това е тайната на най-вкусната царевична питка: Мека като душичка, топи се в устата като захарен памук! Ще я правите всеки ден
Това е тайната на най-вкусната царевична питка: Мека като душичка, топи се в устата като захарен...
44687
Това е тайната на най-вкусната царевична питка: Мека като душичка, топи се в устата като захарен памук! Ще я правите всеки ден
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Веднага запишете рецептата, защото тази царевична питка наистина е нещо специално, няма човек, който да не е останал възхитен от вкуса й. Приготвя се лесно и просто, трябва само да изчакате половин час да се изпече и след това да си угодите на душичката нея. Можете да я ядете вместо хляб, а можете да я поднесете със сирене и кисело мляко според вкуса. Ето какво ви трябва по рецептата на Ивана:

Най-вкусната царевична питка

Продукти: 

350 г царевично брашно

500 г бяло брашно

20 мл олио

1 супена лъжица масло или маргарин

2 малки лъжички сол

40 г прясна мая (1 кубче)

400 мл хладка вода

1 малка чаена лъжичка захар

За намазване:

1 супена лъжица масло или маргарин

сол, сусам за поръсване

Приготвяне: 

Разтворете маята в дълбок съд и я залейте с 400 мл хладка вода, добавете малка лъжичка захар, малко олио (около 20 милилитра) и една супена лъжица размекнато масло или маргарин (на стайна температура).

Разбъркайте, за да се разтвори маята, след това добавете царевичното брашно (350 г), разбъркайте, за да се смеси, след това добавете същото количество бяло брашно (350 г) и две чаени лъжички сол, след което разбъркайте всичко заедно с лъжица.

лъжица тесто

Тестото трябва да се обърка до гладко, за да няма бучки и да се изглади сместа и чак тогава при необходимост се добавя останалото брашно, тези 150 гр. Все пак не прекалявайте с брашното, тестото трябва да остане меко.

замесване царевично тесто

Омесете го бързо на ръка (въпреки че е меко и лепкаво), за да му придадете повече ефирност. Ще ви се стори наистина меко, но така трябва да изглежда. Покрийте го в купата, в която сте го месили и оставете да втаса за 15 минути на топло.

меко тесто

тесто за втасване

Застелете плоска тава с хартия за печене и я намаслете леко. След изминалото време втасалото тесто се поръсва с малко брашно и се премесва леко и се прехвърля в подготвената тава.

меко царевично тесто

Отгоре поръсете с още малко брашно и леко го притиснете с пръсти, за да оформите на питка (може по-тънко или по-дебело, както ви харесва). Нарежете повърхността диагонално на кубчета. Питката придобива особен вкус заради маслото, което се слага отгоре.

царевична питка тесто

тесто разточване

Разппределете една препълнена супена лъжица масло - навсякъде по малко. 

царевична питка с масло

царевична питка разрези

Вместо размекнато масло може да сложите и маргарин. Посолете питката отгоре и по желание поръсете със сусам или семена. Така приготвената царевична питка оставете да престои около 15 минути, докато фурната е загрята на 220 градуса.

питка във фурната

царевична питка със сусам

Печете половин час или до златисто кафяво. Покрийте я с хартия и кухненска кърпа и оставете да почине 10 минути преди сервиране. 

Да ви е сладко!

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft