Тази торта е с невероятен вкус и любима на много хора!
Необходими съставки:
За тестото:
4 яйца
1 чаша захар
10 супени лъжици студена вода
2 супена лъжица какао с връх
1/2 чаена лъжичка сода
1 чаша брашно
1 чаена лъжичка ванилия
За крема:
1 чаша захар
3 супени лъжици брашно с връх
2 яйца
Ванилия
1 чаша топло мляко
250 грама масло
За глазурата:
2 супени лъжици захар
2 супени лъжици какао на прах
2 супени лъжици заквасена сметана
50 грама краве масло
Приготвяне:
За блатовете. Отделете белтъците от жълтъците. Разбийте белтъците добре.
4-те жълтъка смесете с 1 чаша захар и разбийте до побеляване.
Добавете към сместа половин чаена лъжичка сода, 10 лъжици студена вода, ванилия. Добавете какаото и много бавно добавете и разбитите белтъци. Разбъркайте внимателно. Добавете 1 чаша брашно и разбъркайте отново.
Намажете формата за печене с масло и изсипете гладката смес. Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 30-40 минути или докато блата стане готов.
За крема. В тенджера смесете 2 яйца, 1 чаша захар, 3 лъжици брашно с връх и разбийте с миксер. Добавете 1 чаша топло мляко, отново разбъркайте и поставете на котлона. При постоянно бъркайте изчакайте сместа да кипне (след като видите първото балонче, задръжте за още 1 минута). Отстранете от огъня.
Отделно разбийте поомекналото масло (250 грама) с ванилията, а след това разбъркайте, добавяйки ги към сварения крем.
За глазурата. Смесете 2 лъжици захар с 2 супени лъжици какао и 2 супени лъжици заквасена сметана. Сложете на котлона и оставете да заври, като разбърквате непрекъснато, докато кипне. Отстранете от огъна и добавете маслото. Разбъркайте добре до получаването на гладка и лъскава маса. Охладете леко.
Подреждане на тортата: Върху охладения блат сложете от крема, загладете и сложете в хладилника за 30 минути. След това извадете и изсипете глазурата. Поставете тортата в хладилник за няколко часа.