Това ми е коронната рецепта за мързелив тутманик: никой не вярва, че се прави за 5 минути, вместо за 5 часа

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Това ми е коронната рецепта за мързелив тутманик: никой не вярва, че се прави за 5 минути, вместо за 5 часа
Това ми е коронната рецепта за мързелив тутманик: никой не вярва, че се прави за 5 минути, вместо...
253335
Източник: gotvach.bg
Това ми е коронната рецепта за мързелив тутманик: никой не вярва, че се прави за 5 минути, вместо за 5 часа
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Само като спомене човек думата " тутманик " и веднага си представяме усърдна домакиня, която меси тестото, докато капчици пот избият на челото ѝ. Е, защо трябва да е толкова сложно, като има много по-лесен начин? Днес сме ви приготвили чудесна рецепта за мързелив тутманик , приготвянето на който няма да ви отнеме повече от 5-10 минути, остава само да втаса и да го изпечете.

Ето как се прави този фантастичен мачкан тутманик :

Мачкан тутманик

Продукти:

3 яйца

1 ч.ч.кисело мляко

1 щипка сода за хляб или бакпулвер

800 гр.готово тесто (за мекици или пици, от магазина или пекарната)

200-300 гр.сирене

1 пак.краве масло (125 гр.)

2 с.л.олио

1-2 с.л.вода

1 с.л.брашно

Приготвяне:

В голяма купа чукнете 3 от яйцата цели и прибавете един белтък, а жълтъка заделете за намазване на тутманика преди печене. Към яйцата добавете брашното, киселото мляко, в което сте угасили содата (ако добавяте бакпулвер, прибавете го с брашното). Разбъркайте всичко хубаво и сложете в получената смес и готовото тесто.

С ръце разбъркайте енергично, мачкайки, докато тестото стане много лепкаво. Трябва да получите гъста каша от тестото, такава, че да се изсипва трудно, като гребнем с лъжица или шпатула. Ако не се е получило достатъчно рядко тестото, може да го разредите с още малко леко затоплена вода.

Полученото лепкаво тесто увийте, както е в купата, с полиетиленово домакинско фолио за свежо съхранение, и оставете за един час на стайна температура.

Пригответе тавичката: покрийте дъното с хартия за печене, намазана с олио, и вътре изсипете с шпатула тестото. Отгоре поръсете с едро натрошено сирене и намажете със заделения предварително жълтък (разредете го с олиото (2 с.л.) и водата (1-2 с.л.)).

Покрийте целия тутманик с парченца краве масло (100-125 г). Изпечете го в загрята на 180 градуса фурна до зачервяване и апетитна коричка. Щом го извадите от фурната, поръсете с малко вода и завийте с кърпа, за да се задуши хубаво.

Приятен апетит! 

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft