Само като спомене човек думата " тутманик " и веднага си представяме усърдна домакиня, която меси тестото, докато капчици пот избият на челото ѝ. Е, защо трябва да е толкова сложно, като има много по-лесен начин? Днес сме ви приготвили чудесна рецепта за мързелив тутманик , приготвянето на който няма да ви отнеме повече от 5-10 минути, остава само да втаса и да го изпечете.
Мачкан тутманик
Продукти:
3 яйца
1 ч.ч.кисело мляко
1 щипка сода за хляб или бакпулвер
800 гр.готово тесто (за мекици или пици, от магазина или пекарната)
200-300 гр.сирене
1 пак.краве масло (125 гр.)
2 с.л.олио
1-2 с.л.вода
1 с.л.брашно
Приготвяне:
В голяма купа чукнете 3 от яйцата цели и прибавете един белтък, а жълтъка заделете за намазване на тутманика преди печене. Към яйцата добавете брашното, киселото мляко, в което сте угасили содата (ако добавяте бакпулвер, прибавете го с брашното). Разбъркайте всичко хубаво и сложете в получената смес и готовото тесто.
С ръце разбъркайте енергично, мачкайки, докато тестото стане много лепкаво. Трябва да получите гъста каша от тестото, такава, че да се изсипва трудно, като гребнем с лъжица или шпатула. Ако не се е получило достатъчно рядко тестото, може да го разредите с още малко леко затоплена вода.
Полученото лепкаво тесто увийте, както е в купата, с полиетиленово домакинско фолио за свежо съхранение, и оставете за един час на стайна температура.
Пригответе тавичката: покрийте дъното с хартия за печене, намазана с олио, и вътре изсипете с шпатула тестото. Отгоре поръсете с едро натрошено сирене и намажете със заделения предварително жълтък (разредете го с олиото (2 с.л.) и водата (1-2 с.л.)).
Покрийте целия тутманик с парченца краве масло (100-125 г). Изпечете го в загрята на 180 градуса фурна до зачервяване и апетитна коричка. Щом го извадите от фурната, поръсете с малко вода и завийте с кърпа, за да се задуши хубаво.
Приятен апетит!