Никой не оспорва огромната роля на подправките за качеството на храната - те могат да придадат съблазнителен вкус и на най-простичкото ястие, стимулират апетита, подобряват храносмилането и ускоряват кръвообращението, а някои от тях влияят като афродизиак! Когато говорим за подправки обаче, трябва да сме наясно, че съществуват определени ограничения в ползването им - с две думи, не всеки може да ги ползва. Има зърна и плодове от растения, които могат да причинят значителна вреда на здравето .
Това посочват специалисти по диетология. Поначало пикантните растения влияят добре на здравето.
• Кориандър
Една от най-старите подправки все още се използва с авторитет. Славата и честта си кориандърът дължи заслужено на състава и полезните си свойства. Китайските семена придават невероятен вкус на ястията. Антиоксидантите служат като профилактика на много заболявания, укрепват имунната система. Но, ако използвате прекалено често и в големи количества кориандър, забравяйки за чувството за мярка, може да навредите на здравето си. Със способността си да понижава нивата на кръвната захар, подправката може да бъде опасна за хората с диабет. Не е желателно да се употребява и от страдащите от алергии. Реакцията на острия им аромат е непредсказуема.
• Канела
Истинската канела, припомнят диетолози, се прави от кората на растението Cinnamomum verum. Но в магазините най-често се предлага по-евтината й алтернатива, която се приготвя от кората на дървета от същото семейство, но се нарича Cinnamomum cassia. Известна е още като касия или китайска канела.
Не повече от 1 чаена лъжичка канела касия на ден се счита за безопасна. Причината за ограниченията се крие в кумарина, който придава на подправката горчив вкус и сладък аромат. Големите дози канела, консумирани за дълъг период от време, могат да повлияят неблагоприятно на черния дроб, да причинят главоболие, гадене, проблеми с кожата и органите на стомашно-чревния тракт.
• Куркума
Индусите боготворят тази подправка, вярвайки, че тя лекува всичко – от болести на дихателните и храносмилателните органи, до такива на ставите, сърцето и кръвоносните съдове. Българите ценят куркумата заради нейния необичаен цвят, който придава на продуктите изключителна изисканост. Разбира се, и заради вкуса – храната, овкусена с куркума, става толкова привлекателна, че е трудно да се откъснете от нея.
Тук обаче не всичко е толкова просто. Диетолозите смятат, че подправката не трябва да се използва от хора с хроничен хепатит, язва на стомаха и дванадесетопръстника. Куркумата укрепва тонуса на матката, така че бременните жени трябва да помислят за ограничаване на количеството й.
• Индийско орехче
Ефектът на индийското орехче се цени от източните народи векове наред. То все още е една от най-популярните подправки днес. Използва се от билкари, готвачи и винопроизводители. В малки дози е напълно безвредно. Но три или четири ядки от индийското орехче могат да бъдат опасни за психиката.