Това чуду е истинско чудо! Отвън е хрупкаво като пърленка, а вътре крие сочна плънка! Лигите ти...
10 Декември 2016
415794
какво четем
Приготвяне:
30 мин
Готвене:
60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност:
500 kcal
Кухнята на народите на Дагестан има една много интересна особеност - минимален набор от съставки и прости рецепти , от които се получават изключително вкусни ястия.
Ярък пример за храна с много вариации е чуду . То се прави с различни плънки , в зависимост от сезона. Във всеки град, село и дори семейство приготвят чуду по свой собствен начин. Днес ви предлагаме един от вариантите - с плънка от картофи и кайма :
Съставки:
2 чаши брашно
1 чаша кисело мляко
120 гр. масло
1 ч.л.
сол
1/2 ч.л. сода за хляб
500 гр. говеждо месо
500 гр. картофи
2 глави лук
черен пипер на вкус
Приготвяне:
- Смесете брашното със содата за хляб и половината сол. Изсипете киселото мляко и 100 грама разтопено масло. Замесете тесто.
- Увийте тестото в найлоново фолио и пъхнете в хладилника за 40 минути.
- Сварете картофите в подсолена вода. Когато са готови, намачкайте с вилица.
- Нарежете лука. Запържете, докато стане прозрачен.
- Смесете лука, смляното месо, картофите, останалата сол, смлян черен пипер на вкус.
- Извадете тестото и оформете като наденица. Нарежете го на четири равни части. А след това всяка част на още 2. Само една от двете части трябва да бъде малко по-малка.
- По-малката част разточете на много тънко и оставете настрана.
- Разточете по-голямото парче тесто и разпределет отгоре една четвърт от плънката. Разстелете я тънко.
- Покрийте отгоре с тънко разточената част от тестото.
- Навлажнете краищата на тестото с вода и ги залепете хубаво.
- Изпечете чудуто на сух тиган на слаб огън от двете страни. Отгоре намажете с останалото масло.
- Подгответе по същия начин още 3 питки.
Редактор: Петя Иванова
Новини
Новини
Мода
Мода
Звезди
Звезди
Начин на живот
Начин на живот
Диети
Диети
Красота
Красота
още
Любов
Любов
Здраве
Здраве
Родители
Родители
Коментари