Ако искате бързо да се заситите и по този начин да запазите стройната си линия, яжте алабаш, съветват диетолози.
Този изключително нискокалоричен зеленчук изобилства от влакнини, които осигуряват по-дълго усещане за ситост и подобряват храносмилането, поради което особено се препоръчва на хора, които искат да се освободят от излишните килограми.
Алабашът е отличен източник на витамин С, така че с това укрепва имунитета, неутрализира действието на вредните свободни радикали и забавя стареенето.
Има успокояващ ефект върху сърдечно-съдовата система, тъй като намалява нивото на лошия холестерол в кръвта. Стабилизира нивото на захар в кръвта, така че се препоръчва при хипогликемия и диабет.
С редовната консумация на пресен алабаш се намалява рискът от поява на камъни в бъбреците, докато наличието на калий намалява високото кръвно налягане.