Този Великден трябва да оберете всички овации и да съберете само похвали, това е рецептата, която ще ви изстреля нагоре

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Този Великден трябва да оберете всички овации и да съберете само похвали, това е рецептата, която ще ви изстреля нагоре
Този Великден трябва да оберете всички овации и да съберете само похвали, това е рецептата, която...
70421
Този Великден трябва да оберете всички овации и да съберете само похвали, това е рецептата, която ще ви изстреля нагоре
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Великденската кошница  се е превърнала в основен атрибут за светлия празник Великден. Тя бива винаги украсена, събират се и се купуват красиви панделки за нея. На празника след  връщането от църквата с осветената кошница, тя се пълни с празнични лакомства.

Ако обичате подготовката за Великден колкото самия празник, опитайте се да си направите сладка великденска кошница.

Такъв продукт може да се сложи на празничната трапеза или да се подари на роднините ви. А колко радост само носи на децата!

За да беше кошницата твърда, тя трябва да се приготви от тесто с мая. Масленото тесто не е подходящо за тази цел. Предлагаме ви подробна рецепта.

 

Великденска кошница от тесто

Нужни съставки:

450 грама брашно

270 грама вода

2 яйца

2 чаени лъжички растително олио

1 чаена лъжичка суха мая

1 чаена лъжичка захар

1 чаена лъжичка сол

 

Как да си я направим:

Вземете дълбока купа, изсипете малко топла вода и разтворете в нея захарта и солта.

Добавете едно яйце, растителното олио и брашното, смесено с маята.

Замесете тесто, докато започне лесно да се отделя от стените на купата.

Покрийте с фолио или кърпа и поставете тестото на топло място. Оставете го да увеличи обема си 3-4 пъти. Това може да отнеме 30 до 40 минути.

Поръсете работната повърхност с брашно, поставете готовото тесто и го оформете като колбас. Разделете тестото на четири парчета. Две отделете и две оформете на правоъгълник с дебелина от около 5 мм. Нарежете тестото на ивици с 1 см широчина.

Вземете малка топлоизолираща купа – това ще бъде нашата форма. Покрийте я с фолио. Подредете готовите ленти по повърхността на купата, както е показано на снимката.

Вземете половината от останалото тесто. Разточете слой със същата дебелина и нарежете ленти. Втъкайте хоризонталните ивици в онези, които вече сте подредили върху купата. Прекарайте ги над и под вертикалните ивици. На мястото, където се пресичат вертикални ивици, се образува дебел слой от тесто. Притиснете с чаша, за да се образува дъното на коша.

Премахнете излишъците тесто.

Пуснете фурната да се загрява до 180 градуса.

Покрийте великденската кошница с кърпа и оставете за 15 минути. Леко намажете с яйце цялата повърхност на кошницата.

Поставете я във фурната и печете до готовност. Това отнема около 25 минути.

Готовата кошница леко се отделя от купата с фолио и се оставя да се охлади.

Сега е необходимо да оформите дръжка и горния ръб на коша. Увийте купата отново с фолио. Разточете останалото тесто, нарежете го на девет ленти. Направете три плитки. Поставете ги, както е показано на картинката.

Изпечете подобно на кошницата. Не забравяйте да намажете с яйце!

Когато всички части се охладят, ги свържете с помощта на клечки за зъби. Прикрепете дръжката и горния ръб към основата.

Великденската кошница е готова! Украсете я с панделки, цветя и я напълнете с боядисани яйца.

Редактор: За Жената
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft