Едва ли има по-вкусна и свежа лятна манджичка от този гръцки зеленчуков гювеч . Не само изглежда прекрасно с това ярко съчетание на цветовете, но и е много, много вкусен!
Ето и рецептата за вкусните зеленчуци по гръцки :
Гръцки гювеч със зеленчуци
Продукти:
570 гр.
570 гр. тиквички (2 до 3 тиквички ), тънко нарязани на кръгчета
1 глава червен лук
сол
черен пипер
2 ч.л. риган
1 ч.л. розмарин
1/2 връзка магданоз
4 скилидки чесън
зехтин на вкус
1 голяма консерва домати на кубчета (800 гр.)
Приготвяне:
Загрейте фурната на 200 градуса. Поставете решетката в средата.
Поставете нарязаните на кръгчета картофи и тиквички в голяма купа. Подправете с морска сол или друга на вкус, черен пипер, риган и розмарин.
Добавете пресен магданоз, чесън и щедро залейте със зехтин.
Разбъркайте, за да сте сигурни, че зеленчуците са се смесили добре с подправките и зехтина.
Вземете голяма кръгла или елипсовидна тава за фурна. Изсипете 1/2 от консервираните нарязани на кубчета домати и ги разстелете, така че да покрият дъното на тавата.
Подредете кръгчетата зеленчуци в тавата, като ги редувате (просто обикаляйте формата на тавата, редувайки картофи, тиквички и лук).
Ако е останал овкусен зехтин в купата, излейте го върху зеленчуците, след което разнесете равномерно отгоре останалите нарязани на кубчета домати.
Покрийте тавичката с фолио. Печете в загрята на 200 градуса фурна за 45 минути. Извадете тавата за кратко, за да отстраните внимателно фолиото, след това поставете обратно във фурната и печете непокрито за още 30-40 минути или докато зеленчуците омекнат и се запекат, а по-голямата част от течността се изпари. Фурните се различават, затова обърнете внимание и проверете при необходимост.
Извадете от фурната. Сервирайте зеленчуците топли или на стайна температура.
Да ви е сладко!