Ябълковият оцет е общо допълнение към много домакинства, тъй като е вкусна добавка към различни ястия. В народната медицина той често се рекламира като лек за почти всяка болест, която можем да си представим. Въпреки, че повечето от тези твърдения не са подкрепени с изследвания, все пак има много ползи, които могат да бъдат предоставени от ябълковия оцет, които са били проучени от експерти.
Например, едно проучване, проведено в Япония, обхваща 175 затлъстели хора, които следват подобни диети, но някои от тях взимат ябълков оцет, а други не. В края на проучването, тези, които използват ябълков оцет, са загубили повече килограми, отколкото групата на хората, които не са. Изследователите са на мнение, че ябълковият оцет може да активира гени, които участват в разграждането на мазнините около коремната област.
Беше установено, че ябълковият оцет също е ефективен при понижаване на нивото на кръвната захар. Според Карол Джонсън, директор на хранителна програма в Аризона Стейт Юнивърсити казва, че ябълковият оцет предотвратява разграждането на нишестето, нещо, което причинява повишение в нивата на кръвната захар.
"Анти-гликемичен ефект на ябълковият оцет е много добре документиран", казва Джонсън. "Той не блокира нишестето на 100%, но това определено пречи на нишестето в абсорбирането и повишаването на кръвната захар."
Повечето хора купуват търговси ябълков оцет или от храни от магазините за здравословни храни, но знаете ли, че е изключително лесно сами да си го приготвите?
Тук има ръководство стъпка по стъпка, за това как да си направите ябълков оцет .
Съставки
Сърцевините и корите на 6-8 ябълки
Две супени лъжици мед
Достатъчно вода, за да се потопят съставките
Инструкции
- Поставете ябълковите сърцевини и корите в голям стъклен буркан
- Напълнете буркана с вода, така че всичко да се потопи
- Изливате меда и разбърквате, докато се разтвори
- Поставете хартиена кърпа на отвора на буркана, преди запечатване
- Нека сместа седи в продължение на две седмици, преди да прецедите течността
- Изхвърлете ябълките и върнете оцета обратно в бурканите
- Нека стои за повече от 4 седмици, като се разбърква ежедневно