Резултатите са тревожни: само една малка драскотина върху тигана може да освободи около 9100 пластмасови частици! На микроскопично ниво това може да бъде до 2,3 милиона микро и нано пластмасови фрагменти
Незалепващите съдове за готвене , които повечето от нас използват всеки ден в кухнята, могат да бъдат източник на микро и нанопластмаси - предупреждава ново австралийско проучване.
Учени от университета в Нюкасъл, ръководени от д-р Ченг Фанг, изследваха колко малки пластмасови частици се отделят от тефлоновите повърхности при нормална употреба. Резултатите са тревожни: само една малка драскотина върху тигана може да освободи около 9100 пластмасови частици.
В изследването са тествани шест различни модела тигани и тенджери – нови и използвани. Учените симулираха ежедневна употреба - разбъркване и изстъргване с метални и дървени кухненски прибори, без храна или олио. Въпреки че няма видими повреди по повърхността, съдовете започват да отделят пластмасови частици с времето.
Какво точно е тефлон?
Покритието, известно като тефлон, е синтетична пластмаса, изработена от въглерод и флуор, известна с високата си устойчивост на химикали и топлина, както и с гладката си повърхност. Но тефлонът принадлежи към групата на PFAS химикалите, известни още като "вечните химикали", защото се разграждат изключително бавно - както в природата, така и в тялото, понякога стотици или хиляди години.
Съединенията на PFAS се намират в хиляди продукти, които използваме всеки ден – от опаковки, дрехи до козметика – и влизат в тялото чрез храната, водата или въздуха. Въпреки че всички рискове за здравето все още се изследват, учените са все по-загрижени за тяхната дълготрайност и възможните ефекти върху хормоните, черния дроб и имунната система.
Време ли е да изхвърлите тефлона?
Експертите съветват да бъдете внимателни, когато използвате съдове за готвене с незалепващо покритие, особено ако показват признаци на повреда. Ако тиганът или тенджерата има драскотини, лющене или обезцветяване, по-добре е да ги смените. Също така избягвайте да използвате метални лъжици или вилици върху такива съдове.
А какво да кажем за алуминия и медта?
В допълнение към тефлона, както алуминиевите, така и медните съдове могат да бъдат вредни, ако се използват неправилно:
Алуминият може да премине в храната, особено при готвене на кисели или солени ястия (напр. домати, оцет) и се свързва с възможни неврологични разстройства.
Медта е опасна, ако съдовете нямат защитен вътрешен слой - излишъкът й може да причини гадене, повръщане и дори увреждане на черния дроб и бъбреците.
Ако искате да запазите семейството си здраво, проверете с какво готвите. Някои тигани може да изглеждат страхотно, но крият пластмаса, която не искате в чинията или в дробовете си.