Този съд за готвене е тих убиец в кухнята: използваме го всеки ден и той разрушава здравето ни

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Полезни съвети
Този съд за готвене е тих убиец в кухнята: използваме го всеки ден и той разрушава здравето ни
2139
Източник: За Жената
Снимков материал: Pixabay
Този съд за готвене е тих убиец в кухнята: използваме го всеки ден и той разрушава здравето ни

Резултатите са тревожни: само една малка драскотина върху тигана може да освободи около 9100 пластмасови частици! На микроскопично ниво това може да бъде до 2,3 милиона микро и нано пластмасови фрагменти

Незалепващите съдове за готвене , които повечето от нас използват всеки ден в кухнята, могат да бъдат източник на микро и нанопластмаси - предупреждава ново австралийско проучване.

Учени от университета в Нюкасъл, ръководени от д-р Ченг Фанг, изследваха колко малки пластмасови частици се отделят от тефлоновите повърхности при нормална употреба. Резултатите са тревожни: само една малка драскотина върху тигана може да освободи около 9100 пластмасови частици.

На микроскопично ниво може да има до 2,3 милиона микро- и нанопластични фрагменти – които се озовават във вашата храна или въздуха, който дишате.

В изследването са тествани шест различни модела тигани и тенджери – нови и използвани. Учените симулираха ежедневна употреба - разбъркване и изстъргване с метални и дървени кухненски прибори, без храна или олио. Въпреки че няма видими повреди по повърхността, съдовете започват да отделят пластмасови частици с времето.

Какво точно е тефлон?

Покритието, известно като тефлон, е синтетична пластмаса, изработена от въглерод и флуор, известна с високата си устойчивост на химикали и топлина, както и с гладката си повърхност. Но тефлонът принадлежи към групата на PFAS химикалите, известни още като "вечните химикали", защото се разграждат изключително бавно - както в природата, така и в тялото, понякога стотици или хиляди години.

Съединенията на PFAS се намират в хиляди продукти, които използваме всеки ден – от опаковки, дрехи до козметика – и влизат в тялото чрез храната, водата или въздуха. Въпреки че всички рискове за здравето все още се изследват, учените са все по-загрижени за тяхната дълготрайност и възможните ефекти върху хормоните, черния дроб и имунната система.

Време ли е да изхвърлите тефлона?

Експертите съветват да бъдете внимателни, когато използвате съдове за готвене с незалепващо покритие, особено ако показват признаци на повреда. Ако тиганът или тенджерата има драскотини, лющене или обезцветяване, по-добре е да ги смените. Също така избягвайте да използвате метални лъжици или вилици върху такива съдове.

А какво да кажем за алуминия и медта?

В допълнение към тефлона, както алуминиевите, така и медните съдове могат да бъдат вредни, ако се използват неправилно:

Алуминият може да премине в храната, особено при готвене на кисели или солени ястия (напр. домати, оцет) и се свързва с възможни неврологични разстройства.

Медта е опасна, ако съдовете нямат защитен вътрешен слой - излишъкът й може да причини гадене, повръщане и дори увреждане на черния дроб и бъбреците.

Ако искате да запазите семейството си здраво, проверете с какво готвите. Някои тигани може да изглеждат страхотно, но крият пластмаса, която не искате в чинията или в дробовете си.

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft