Този десерт по френска рецепта, ще ви накара да преоткриете насладата от сладкото, наречен още карамелен флан, лесен за приготвяне, напомня леко на нашия крем карамел! А рецепта е толкова лесна, че няма как да затрудни дори и начинаещите в кухнята
Нужни продукти:
ванилия 1/2 щипка
бита сметана чаша и половина
вода 1/3 чаша
жълтъци 2 бр.
захар (за крема) 7 супени лъжици
захар (за карамела) 1 чаша
щипка сол
пълномаслено мляко 1 чаша
яйца 3 бр.
Приготвяне:
Фланът е популярен десерт от френската кухня. Фланът е нежен , изискан и много приятен на вкус десерт с кремообразна структура , подобен на нашия крем – карамел.
А сега към стъпките за приготвяне:
Първо ще направим карамела. Смесете чаша захар и 1/3 чаша вода и поставете бавен огън. Разбърквайте, докато захарта се разтвори, след което увеличете топлината. Гответе за 7-8 минути, докато сиропът получи великолепен кехлибарен оттенък. Бързо изсипете карамела във форми. Може да ползвате чаши. Важно е да разпределите добре карамелът, така че да покрие дъното на всяка форма.
За кремчето:
Той трябва да бъде приготвен успоредно, а най-добре преди самия карамел. Разбъркайте сметаната, млякото и солта в тенджера с дебели стени. Добавете ванилията към сметаната. Оставете да заври при средна температура. Преместете от котлона и оставете крема да се охладжда в продължение на 30 минути. Отделно, разбийте яйцата, жълтъците и седемте супени лъжици захар, като добавите 1/4 чаша от сметановата смес, приготвена по-рано.
Разбъркайте и изсипете цялата яйчена смес в предишната. Бъркайте старателно, така че да се получи пяна. Прецедете сместа през сито, за да премахнете всички възможни бучки. Изсипете получения крем в карамелените форми, като пълните до горе. Поставете ги в по-дълбока тава за печене, напълнена с вряла вода. Водата трябва да стига до средата на формите. Печете 45 минути при 175 градуса. Когато десертът е готов, изкарайте го и го охлаждайте най-малко 2 часа. Най-добре го оставете цяла нощ! След тов може да извадите десерта от формичките и да го поднесете!