Толкова е крехка, че се троши под пръстите! А когато я сложиш в уста, вкусът се разлива божествено - Домашна суканица със сирене:

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Толкова е крехка, че се троши под пръстите! А когато я сложиш в уста, вкусът се разлива божествено - Домашна суканица със сирене:
Толкова е крехка, че се троши под пръстите! А когато я сложиш в уста, вкусът се разлива...
1880
Източник: За Жената
Толкова е крехка, че се троши под пръстите! А когато я сложиш в уста, вкусът се разлива божествено - Домашна суканица със сирене:
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Ако обичате баницата да е с крехки, тънички кори, които буквално се трошат под пръстите ви, а вкусът й да ви грабва още от първата хапка, то тази рецепта е точно за вас! Предлагаме ви да си направите Домашна суканица със сирене , която ще е идеалната почерпка за предстоящиете празнични дни! Ето какво ви трябва:

Домашна суканица със сирене

Продукти (измерени с чаша от 200 ml и малка чаена чаша от 120 ml):

  • 1 чаша хладка вода
  • 1 чаша хладко мляко
  • 1 чаена чаша олио (100 ml)
  • 1 чаена чаша захар
  • 1 чаена чаша суха мая
  • 5,5 чаши брашно
  • 1 чаена лъжичка сол

За пълнеж (по желание):

  • извара/ магданоз

За намазване:

  • 200 г разтопено масло
  • 1/2 чаена чаша олио (50-60 мл)

И още:

  • 1 жълтък
  • 1 чаена лъжичка олио
  • 1 чаена лъжичка сусам
  • 1 чаена лъжичка черен кимион

Приготвяне:

Смесете водата и млякото, след това разтворете маята и захарта. Добавете олиото и започнете постепенно да добавяте брашното, разбъркано със солта.

Замесете меко, нелепнещо тесто и го разделете на 8 топки. Оставете ги да починат 10 минути.

тесто 8 топки

Снимка: YouTube

Върху набрашнена повърхност всяка една от топките се разтваря на тънка кора. Намажете всяка кора с разтопена мазнина и я прегънете от двете страни като хармоника. Поставете плънката в средата, след това прегънете краищата, за да затворите.

нагъната кора

Снимка: YouTube

плънка за баница

Снимка: YouTube

След това леко започнете да я усуквате, сякаш изстисквате кърпа. Първото руло сгънете като охлюв и го поставете в средата на застланата с хартия тава.

сукана кора баница

Снимка: YouTube

Навивайте следващите кори около първата, докато се напълни цялата тава. Оставете за 10 минути, докато фурната загрее.

Намажете баницата отгоре с жълтък и я поръсете със семена, след което я изпечете в добре загрята фурна на 180 градуса до зачервяване. 

домашна суканица

Снимка: YouTube

Да ви е сладко!

домашна суканица със сусам

Снимка: YouTube

Да ви е сладко!

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft