На всеки ентусиаст в кухнята се е случвало да му се наложи да „спаси“ някое жилаво парче месо – свинско или телешко . Причините може да са доста – например да сте го забравили в дъното на камерата.
Просто има няколко „помощника“ в кухнята, които са готови винаги да ни се притекат на помощ в подобна ситуация. Такъв помощник например е лукът. Нарежете го на доста дребно или направо го рендосайте на най-ситното ренде. След това го прибавете към месото.
Съотношението е необходимо да е 1:1. Оставете обработеното месо под капак в хладилника за няколко часа. След това сокът на лука ще е направил с него истинско чудо.
Друг незаместим помощник е горчицата, като при нея има и едно голямо преимущество
А то е, че горчицата, независимо дали е на прах или като сос, се съчетава отлично с всякакво месо. Не само ще го отпусне, но ще му придаде и изключителна пикантна нотка. Нарежете месото на кубчета и го поставете в дълбок съд.
Добавете обилно горчица, а също и подправки и объркайте добре месото. Оставете за половин час – след това вече месото е готово за печене или пържене. Друг изпитан трик е да използвате алкохол. Не се притеснявайте излишно – по време на топлинната обработка той ще се изпари и от него ще остане единствено ароматът. Особено подходящи са вино (бяло и червено) и бира – в тях месото се кисне. Ако пък използвате водка, то тя се добавя в тавата, в която ще се пече месото