Лесни, бързи, отлични, но и бързо изяждащи се, особено ако ги направите по-малки за любимите си хора, разбира се и за нас възрастните. Процедурата е наистина бърза и лесна, а тестото не трябва да се чака да втаса, както е при класическите теста с мая, а веднага се разточва и поничките се изрязват.
Можете да ги изрежете с чаша или специална форма за понички, да ги направите с или без дупка, да бъдат по-малки или по-големи и дори в най-различни форми. Ние ги харесваме най-добре оваляни в кристална захар, но разбира се можете да използвате пудра захар или шоколадова глазура. Ето какво ви трябва за рецептата за тези Понички-хапчици - топящи се от сладост:
Понички-хапчици, топящи се от сладост
Продукти:
- 2 яйца
- 5 супени лъжици захар
- 250 мл прясно мляко
- 1 пакетче бакпулвер (10 г)
- 600 г брашно
- 6 големи лъжици кисело мляко или заквасена сметана
- олио (два пръста в тиган или тенджера)
- кристална захар за овалване
Приготвяне:
В по-дълбока купа разбийте яйцата, добавете захарта и ги разбийте с миксер. Разбийте ги за няколко минути, докато захарта се разтвори и сместа се сгъсти и стане кремообразна.
След това добавете млякото, разбъркайте и намалете скоростта на миксера, след което постепенно започнете да добавяте брашното, смесено с бакпулвера. Тъй като сместа продължава да става гъста, не можете да разбивате с миксер, а бъркайте с лъжица или шпатула.
Някъде преди самия край се добавя и киселото мляко. Ще получите меко и леко лепкаво тесто. Изсипете го върху набрашнена работна повърхност и го доомесете. За получаването на нелепнещо тесто ще са ви необходими 50-100 г брашно.
Не се притеснявайте, че е още меко (трябва да е за меки понички). Ако направите тестото по-твърдо, тогава поничките ще бъдат по-твърди и жилави, след като ги изпържите.
Сега разточете тестото, ако е необходимо поръсете с брашно, като кората трябва да е с дебелина 1-1,5 см. Изрязвайте поничките с по-малка формичка или чаша, подреждайте ги върху кухненска кърпа и ги покривайте с найлонов плик, за да не изсъхнат, докато работите с останалото тесто.
В голям тиган или фритюрник загрейте олиото на средно-среден огън. Пържете поничките, докато покафенеят от двете страни и добият приятен златист цвят. Извадете ги с решетъчна лъжица и ги подредете върху хартиена салфетка.
Покрийте отново, докато всички понички се изпържат. След това ги оваляйте в кристална захар и сервирайте.
Да ви е сладко!