Наближава най-хубавото време на годината - Коледа и Нова година! Празничният дух вече витае във въздуха - светят ярко украсени витрини, коледните елхи примигват уютно, а от радиото се леят вечните коледни песни. Как да не му стане топло и празнично на човек? Като добавиш към това и уханието на чудните бабини гозби, които по традиция се приготвят във всеки български дом, се получава нещо наистина вълшебно! А тази година в зимния брой на любимото ни списание "BILLA Кулинариум" наистина са ни забъркали магически вкусотийки:
- негово величество картофът идва в няколко колоритни вариации, а освен с него ви предлагат да сготвите вкусно и с други кореноплодни;
- следват свежи идеи за вечеря, с които да разнообразите менюто си, както и празнични рецепти със зеленчуци - точно в духа на Коледните пости;
- за любителите на по-леките ястия пък редакторите са приготвили цели 3 свежи салати с червено зеле;
- какво са празниците без рецепта за традиционна празнична вечеря? Е, в новия брой на "BILLA Кулинариум" ще откриете букет от изпитани рецепти за Коледа;
- и накрая, за да вдигнете празничния градус, можете да научите как се приготвят любимите ви коледно-новогодишни напитки.
Припомняме ви, че списание BILLA "Кулинариум" (което е най-тиражираното и най-продаваното кулинарно издание за уникален брой към края на 2018 г.
А ние, вдъхновени от това кулинарно разнообразие, решихме да ви припомним една от най-обичаните рецепти за Бъдни вечер - постен боб на фурна, такъв, какъвто го приготвяха навремето нашите майки и баби. Ароматът му ще изпълни дома ви с приятно ухание, а вкусът ще погъделичка приятно вкусовите ви рецептори:
Постен боб на фурна - класика в жанра
Ето и необходимите продукти:
1 кг бял боб
3 по-големи глави лук
1 люта чушка (който не обича, може да сложи обикновена зелена чушка)
1 стрък праз
1 морков
3-4 скилидки чесън
2 дафинови листа
Вегета, сол, черен пипер на вкус
щипка сух джоджен
1 с.л.брашно
1 с.л.червен пипер
ситно нарязан магданоз
олио за пържене
Приготвяне:
Сварете боба (изхвърлете 1-2 води в началото), отцедете го от водата, но оставете малко на дъното. Може да използвате и варен боб от буркан или консерва, като го измиете хубаво със студена вода.
Нарежете ситно лука и го запържете (задушете) хубаво в олиото, като внимавате да не загори. След това добавете нарязания праз (само бялата част, която сте измили добре) и също го запържете, добавете нарязаната чушка, настърганите моркови, запържете и добавете пресования чесън. Разбъркайте. Накрая добавете супена лъжица брашно и супена лъжица червен пипер, задушете малко, добавете боба, залейте с водата, която сте заделили, така че леко да го покрие. Добавете малко сух джоджен, дафинов лист, разбъркайте и посолете на вкус. Добавете и ситно нарязан магданоз, ако харесвате.
За печенето най-добре използвайте керамичен съд - става много по-вкусно. Прехвърлете вътре боба, заравнете и пъхнете в предварително загрята на 180 градуса фурна. Не го препичайте много - само колкото да се сгъсти и хване приятна коричка.
Добър апетит!
Ако нашето предложение е погъделичкало любопитството ви, то тогава на страниците на "BILLA Кулинариум" ще откриете още 3 супер идеи за постите, а за тези, които обичат да включват и децата в приготовленията за празника, идват специалните предложения за коледни сладки, които да приготвите заедно с малчуганите у дома! За всички любители на добрата кухня внимание заслужават Facebook-страницата на "BILLA Кулинариум", както и мобилното приложение, което ще ви изненада с над 300 видео рецепти, включително и авторски рецепти на шеф Виктор Ангелов. Може да го свалите за Андроид от тук и за iPhone от тук.
Какво повече може да желае човек?
Ние пък ви желаем уютни, топли и зареждащи с настроение празници заедно с рецептите на "BILLA Кулинариум!"