Топ-погача за сръчни булки - не само, че е супер красива, но и те изпълва с наслада с всяка пухкава хапчица!

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Топ-погача за сръчни булки - не само, че е супер красива, но и те изпълва с наслада с всяка пухкава хапчица!
Топ-погача за сръчни булки - не само, че е супер красива, но и те изпълва с наслада с всяка...
68453
Топ-погача за сръчни булки - не само, че е супер красива, но и те изпълва с наслада с всяка пухкава хапчица!
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

У нас погачите се приготвят обикновено за някой голям празник. В миналото прабабите ни са ги правили доста по-често, защото те са замествали хляба. Ние решихме да ви представим една интересна и много лесна рецепта за Домашна суканица - погача , която е не само много красива, но и изключително пухкава и вкусна.

Празничните питки се приготвят с елегантна форма под формата на цветя и корони, така че са необходими специални умения за приготвяне на тесто или използване на различни декоративни форми. Но рецептата на Златка за празнична погача е не само много вкусна и мека, но и декоративна, и не изисква специални умения. Процедурата е доста проста. Ето какво ви трябва:

домашна суканица

Домашна суканица

Продукти: 

  • 550 гр.
меко брашно
  • 100 гр. мас/масло/маргарин + още малко разтопено масло
  • 250 мл топло прясно мляко
  • 1 чаена лъжичка сол или на вкус
  • За активиране на маята:

    • 1 кубче прясна мая + 1 с. л. захар + 1 с. л. брашно + 100 мл топло мляко

    И още:

    • малко масло/маргарин за намазване на корите
    • 1 яйце с малко сол за намазване на цялата питка

    Приготвяне: 

    Първо се активира маята. Изсипете яв по-дълбока купа, след което добавете лъжица захар и лъжица брашно и постепенно доливайте хладкото мляко (около 100 мл). Разбъркайте, така че съставките да се разтворят и да няма бучки, след което оставете на топло място за 10 минути, докато шупне.

    В по-дълбок съд се слага брашното, в средата се прави кладенче, добавя се активираната мая и разтопеното масло (може с мас или маргарин според вкуса). Поръсете солта наоколо, след което замесете тесто, като постепенно добавяте хладко мляко.

    Не е необходимо да се меси много дълго, а само колкото да се обединят всички съставки и тестото да се събере и да стане компактно. Трябва да е мека консистенция, но не лепкава. Оставете го в съда и го покрийте с найлонов плик или прозрачно стреч фолио, след което го оставете на топло помещение без течение.

    Тестото трябва да втасва поне 40 минути до час в зависимост от температурата в помещението, тоест докато удвои обема си. След това го изсипете върху леко набрашнена работна повърхност и го омесете достатъчно внимателно, за да оформите руло.

    Разделете го на две части, едната малко по-голяма от другата. По-малката част разточете на тънка правоъгълна кора с дебелина почти един пръст. Кората се намазва по цялата повърхност с мазнина или разтопено масло/маргарин.

    правоъгълник тесто

    След това нарежете кората на ленти с ширина 1-1,5 см, но не до края. Краищата на кората трябва да се съединят (виж снимката), тоест кората да е стегната. Ако имате специален нож за пица, рязането ще стане по-бързо.

    оформяне погача

    Започнете да навивате кората на руло, като започнете от единия ъгъл, стигате до противоположния. След това сгънете полученото "руло" на охлюв и го наредете в средата на кръгла тава, постлана с хартия и намазана с масло.

    питка с масло

    Повторете процедурата с по-голямата кора и завийте около по-малкото охлювче. Така ще получите една голяма декоративна питка. Покрийте я с фолио и я оставете на топло да втаса още малко, около 20-30 минути.

    суканица със сусам

    Посолете леко яйцето и го разбийте, след което намажете тестото и го сложете в предварително загрята фурна да се пече на 180 градуса за около 35 минути (или зависи от фурната). Изпечената суканица се ппокрива с кухненска кърпа и се оставя да изстине малко. По желание още топла я намажете с малко разтопено масло. 

    погача суканица

    Редактор: Петя Иванова
    Новини
    Мода
    Звезди
    Начин на живот
    Диети
    Красота
    още
    Любов
    Здраве
    Родители
    Коментари
    галерии
    Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
    още
    Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
    Design & Development: TaraSoft