масло - около 375 г краве, на стайна температура
какао - 3/4 ч.ч. натурално + още 3 с.л. за формите
вода - 1/2 ч.ч. вряща
брашно - 3 ч.ч. пресято
сода - 1 ч.л. за хляб
сол - 1/2 ч.л.
захар - 2 1/4 ч.ч.
яйца - 4 големи
ванилия - 1 с.л. течна
прясно мляко - 1 ч.ч. пълномаслено
прясно мляко - 500 мл, за крем Брюле
захар - 1 ч.ч.
яйца - 6 броя жълтъци
желатин - 20 г
сметана - 200 г сладкарска
шоколад - 200 г горчив, за заливката
масло - 125 г, за заливката
Пресейте какаото в купа и го разбъркайте с горещата вода и го оставете да се охлади. В друга купа смесете пресятото брашно със содата и солта.
В трета купа разбийте мекото масло с миксер на ниска скорост, докато се получи кремообразна смес. Постепенно прибавете захарта и бийте за около 5 минути. Следва да добавите предварително леко разбитите яйца при непрекъснато биене на ниска скорост. Накрая прибавете ванилията.
Смесете прясното млякото с какаото с вода. Започнете да добавяте към маслената смес брашното и какаовата смес, като ги редувате на няколко пъти. Биенето продължава, докато всички продукти се смесят много добре.
От тази смес се пекат 3 блата. Всеки блат се слага във форма с размер 24-26 см, застлана с хартия за печене, леко намазнена и поръсена с 1 с.л. какао. Печенето на всеки блат отнема около 35-45 минути в загряна слаба фурна, като готовността се проверява с клечка.
За крем Брюле смесете прясното мляко, сметаната, жълтъците и захарта и сложете да се вари на котлона до кипване. Разтворете желатина в малко вода до набъбване, разтопете го и при непрекъснато бъркане го добавете към другата смес. Оставете крема да се охлади добре.
Слепете блатовете с крем Брюле, а отгоре залейте цялата торта с глазурата, приготвена от разтопените на водна баня 200 г натурален шоколад и маслото. Отгоре направете украса по желание. Блатовете се получават доста влажни и затова не е нужно да се сиропират. Оставете тортата да престои поне 2-3 часа, преди да поднесете.