Тази лесна торта без печене и без миксер се приготвя точно за пет минути. Това обаче не бива да ви заблуждава, защото в случая най-простичкото е най-вкусно! Буквално всяка хапка се топи в устата. С тази интересна украса можете да я поднесете "рамо до рамо" с онези скъпи и сложни торти, чието приготвяне отнема един-два дни.
Навярно самите вие вече сте опитвали рецептата, защото навремето бе една от най-популярните в бабините и мамини тефтери с рецепти. Ето какво ви трябва за Бърканата бисквитена торта :
Бъркана бисквитена торта
Продукти:
400 г бисквити
50 г какао на прах
200 мл прясно мляко
120 г несолено масло
100 г захар
1/2 пак.ванилова захар
120 г шоколад
100 мл сладкарска сметана
40 г бял шоколад за декорация
Приготвяне:
Начупете с ръка бисквитите на едри парчета и ги поставете в по-дълбока купа. накълцайте едро орехите или ги сложете в блендер, но не ги смилайте на ситно, добре е да се усещат. (Оставете една шепа настрана за украса). Разбъркайте.
Сложете 200 мл мляко в тенджера, добавете 100 г захар и малко ванилова захар, след което добавете 50 г какао на прах. Разбъркайте добре, за да няма бучки, след което сложете на умерена температура и загрейте при непрекъснато бъркане, докато съставките се разтопят.
Добавете нарязаното на по-малки кубчета масло (120 г) и разбъркайте, докато се разтопи напълно и се поеме от сместа. Трябва да получите смес, подобна на шоколадовата глазура, само че е по-рядка.
Върху натрошените бисквити изсипете така приготвения шоколадов сос. Разбъркайте внимателно с лъжица или шпатула, като внимавате да останат цели парчета бисквити. Ще забележите, че сместа бързо ще се сгъсти и ще попие в бисквитите.
Изсипете я в предварително приготвена тортена форма с обръч, постлана с намазнена хартия или фолио. Използвайте по-малка форма, ако искате по-висока торта. Изравнете и оставете да се охлади за 10 минути.
През това време сложете сладката заквасена сметана заедно с начупения на кубчета шоколад на слаб огън или водна баня. Внимавайте да не го варите! Разбъркайте докато сместа стане гладка и я изсипете върху тортата.
Изсипете разтопен бял шоколад в средата и използвайте клечка за зъби, за да направите шарки във формата на слънце.
Отстрани поръсете нарязани орехи. Оставете тортата да се охлади в хладилник за поне 2 часа преди сервиране.
Да ви е сладко!