6 цели яйца
10 супени лъжици захар
6 супени лъжици вряща вода
10 супени лъжици брашно
6 супени лъжици смлени ядки
1 бакпулвер
850 гр. прясно мляко
3 пакетчета пудинг ванилия
200 гр. масло/маргарин
200 гр. пудра захар
2 пакетчета ванилова захар
Освен това:
100 гр. разтопен шоколад
1 супена лъжица масло
Една позабравена торта от детството - мека и сочна!
Яйцата се разбиват в купа със захарта, добавят се врялата вода, брашното, смесено с бакпулвера, и накрая - смлените ядки. Всичко се разбърква много добре и се прехвърля в правоъгълна форма или тава, покрита с намазнена хартия за печене. Пече се на 200 градуса до готовност.
За пълнежа:
Отделяме около 200-300 гр. от млякото (разбиваме го с пудинга на прах), а останалата част от млякото слагаме. Преди да достигне точка на кипене, наливаме и разтворения пудинг и бъркаме, докато се получи кремообразна смес. Преди края на варенето се добавят ванилите и кремът се охлажда.
Мекото масло/маргаринът се разбива добре с пудрата захар и се добавя към охладения пудинг лъжица по лъжица, като се бърка много добре, за да се хомогенизира сместа.
Шоколадът се разтопява на водна баня с маслото. Разтопеният шоколад се намазва върху блата. ЩОм се повтвърди, блатът се нарязва надлъжно на 3 ленти. Всяка лента се намазва с пълнежа, като част от него се заделя за украсата. Блатовете се съединяват, отгоре тортата се украсява с останалия крем. Може да се поръси с ядки и шоколад - според предпочитанията!
Идея: в плънката по желание се добавят счукани орехи или други ядки.