Бадемите се настъргват, като 50 г от тях се оставят цели за украса. Смесват се с 3 яйца, брашното, пудрата захар и 3 жълтъка. Сместа се разбива добре, за да стане гладка. Прибавят се бакпулверът и разбитите на сняг белтъци и накрая се смесва с разтопеното масло. Тестото се излива в дълбока форма за кекс или козунак, намазана с масло и наръсена леко с брашно. Пече се в умерена фурна (150 °С) 30 мин. Изважда се, обръща се и се оставя да изстива върху решетка. Разрязва се хоризонтално на З — 4 пласта, между които се намазва обилно с крем.
Кремът се приготвя, като захарта и яйцата се разбиват до сгъстяване в тенджера с дебело дъно на слаб огън. Снема се от огъня и се прибавят маслото на парченца и смляното кафе. Оставя се да изстине.
Приготвя се глазурата, като шоколадът се начупва на парченца и се стопява в тенджера с млякото я маслото. Бърка се непрекъснато, докато се сгъсти, но сместа да остане гладка и течна. С нея се залива тортата, а натрошените бадеми се поръсват отгоре и отстрани.
За да стане тортата по-сочна, всеки пласт, преди да се намаже с крем, може да се напои със сироп, размесен с вишновка.
Торта Космос
11 Април 2013
20229
Източник: zajenata.bg
Ключови думи:
Тип ястие:
Вид меню:
Приготвяне:
30 мин
Готвене:
60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност:
500 kcal
Необходими продукти
Рецепти
Рецепти
салати
салати
супи
супи
предястия
предястия
сандвичи
сандвичи
гювечета
гювечета
още
пици
пици
Коментари