Торта Мока

вход през zajenata.bg
Торта Мока
admin
Добавена от: admin
12384
Източник: zajenata.bg
Ключови думи:
Тип ястие:
Вид меню:
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal
Необходими продукти

За блата:
1 пакетче масло
1 3/4 чаша брашно
2 ч.л. бакпулвер
1/2 ч.л. сол
1 чаша захар
3 големи яйца
1 ч.л. екстракт ванилия
2/3 чаша прясно мляко
1/4 чаша вряща вода + 3 ч.л. нескафе на гранули (или 1/4 чаша прясно сварено кафе)
1/4 чаша качествено какао
1/4 чаша шоколадов чипс (натрошен шоколад

За Мока-глазурата:
2 пакетчета (1 чаша) масло
4-4 1/2 чаши пудра захар 
1/4 чаша прясно мляко
1 ч.л. нескафе
1/2 ч.л. оцет
1 ч.л. какао на прах
По желание: лешникови пурички за украса

 

За блата:
Загрейте фурната на 175°С, намазнете и покрийте с хартия за печене основата на две тортени форми с диаметър 18 см. Пресейте брашното с бакпулвера и солта в купа, смесете ги добре и оставете настрана. Сложете маслото и захарта в голяма купа и разбийте с миксер на висока скорост, докато сместа стане пухкава и лека. Продължете да биете с миксер на умерена скорост и добавете едно по едно яйцата, докато се поемат от сместа. Ароматизирайте с ванилията. Прибавете брашнената смес на 2 порции, като редувате с млякото и започнете и завършите с брашното. Отделете 1/3 от сместа в купа.
В малка купичка смесете какаото, нескафето и 1/4 от врящата вода, като разбивате добре, докато се получи гладък крем. Прибавете шоколада и разбъркайте внимателно с отделената част от тестото. С лъжица започнете да сипвате част от бялата и кафявата смес в една от формите, докато използвате половината количество и от двете смеси, и се стараете да ги редувате, така че да се получи шарка подобно на шахматна дъска. Прокарайте остър нож по шарката във всяка форма, така че да се получи спираловидна форма/шарка. Изпечете блатовете за 25-30 минути в загрятата фурна, докато при тест с клечка за зъби тя излезе чиста. Оставете ги да се охладят напълно върху решетка.
 

За глазурата:
Сложете мекото масло в голяма купа и разбийте на високи обороти с миксер, докато се получи пухкав крем. Добавете нескафето, какаото, млякото и оцета. На ниски обороти на миксера постепенно започнете да добавяте захарта, докато се поеме напълно, след това увеличете скоростта и прибавете постепенно сместа с кафето. Бийте на висока скорост, докато стане еднороден и пухкав крем. Може да се наложи да добавите още малко пресята захар, ако глазурата ви се струва течна. Трябва да се нанася лесно, но да е достатъчно твърда, за да запазва формата си.

                                               
Асемблиране на тортата:

Изравнете блатовете, ако има издутини в средата. Сложете първия блат върху тортена чиния и с шпатула нанесете слой от глазурата. Отгоре поставете другия блат, след което намажете цялата торта с тънък пласт от глазурата. Оставете в хладилник за поне 15 минути, за да стегне, след което разнесете и останалата глазура върху и отстрани на тортата. Загладете добре с шпатула (ще е по-лесно, ако навлажните шпатулата с гореща вода). Украсете според фантазията си (в случая – с натрошени лешникови пурички). 

Рецепти
салати
супи
предястия
сандвичи
гювечета
още
пици
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft