Торта Момински блян - вкусотия, пълна с шоколад и орехи! Кремът се слива с блатовете и става неземно вкусно:

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Торта Момински блян - вкусотия, пълна с шоколад и орехи! Кремът се слива с блатовете и става неземно вкусно:
Торта Момински блян - вкусотия, пълна с шоколад и орехи! Кремът се слива с блатовете и става...
1396
Източник: За Жената
Торта Момински блян - вкусотия, пълна с шоколад и орехи! Кремът се слива с блатовете и става неземно вкусно:
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Торта Момински блян - малък разкош, пълен с орехи и шоколад! Интересна е процедурата на печене - двата блата се пекат не отделно, а един след друг, в един и същи съд. Името идва от там, че навремето момците приготвяли въпросния сладкиш, преди да се оженят.

Ето какво ви трябва:

Торта Момински блян

Продукти:

Кори:

  • 5 яйца
  • 250 гр. захар
  • 1 чаша мляко 200 мл
  • 1 чаша олио 200 мл
  • 1,5 чаша смлени орехи
  • 2 пълни догоре чаши брашно или 3 по-малки
  • 1 пакетче бакпулвер
  • тава/форма с размери 20х30 см

Пълнеж:

  • 500 мл прясно мляко,
  • около 6 с. л. захар,
  • 2 пакетчета ванилова захар,
  • 4-5 с. л. грис,
  • 100-150 г шоколад за готвене,
  • 150-200 г орехи

Заливка за изпечения блат:

  • 300 мл прясно мляко

Глазура:

  • 100 гр. шоколад
  • 4-5 супени лъжици мляко
  • 4-5 супени лъжици олио

Приготвяне:

1. Отделете белтъците и ги разбийте на пяна с миксер. Постепенно се добавят захарта и ванилията и се разбива до получаване на твърд сняг, който не пада от купата при обръщане.

твърдо разбити белтъци

Снимка: Youtube

2. След това добавете олиото, млякото и жълтъците, след което разбийте с миксер на по-бавна скорост. След това добавете пресятото брашно, след това бакпулвера и накрая смлените ядки. Разбийте отново с миксер.

3. Половината от сместа се изсипва в намаслена форма и се пече 10 минути в загрята на 180 градуса фурна. През това време пригответе крема.

тесто за блат

Снимка: Youtube

4. Сварете млякото в тенджера, след което добавете захарта, ванилията и гриса. Намалете температурата и гответе 10 минути при непрекъснато бъркане.

крем с грис

Снимка: Youtube

5. Когато се сгъсти, добавете начупения на кубчета шоколад и разбъркайте, докато се разтопи и смеси. След това свалете съда от котлона и добавете смлените орехи. Разбъркайте.

орехи в крема

Снимка: Youtube

6. Изсипете сместа върху изпечената кора и разпределете равномерно.

кора с крем

Снимка: Youtube

7. Отгоре се разпределя втората половина от тестото за блата (предварително се разбърква малко). Връщаме сладкиша в горещата фурна и го печем още 20 минути на 180 градуса.

тесто върху сладкиша

Снимка: Youtube

8. Изпеченият сладкиш се залива равномерно с 300 мл прясно мляко, докато е още горещ. Оставете да изстине и да поеме млякото, а през това време направете глазурата.

сиропиране с мляко

Снимка: Youtube

9. Разтопете шоколада с млякото и олиото в микровълнова или на водна баня, след което залейте тортата с глазурата.

торта с глазура

Снимка: Youtube

10. Оставете тортата в хладилника за поне 3 часа или най-добре цяла нощ.

торта Момински блян

Снимка: Youtube

Да ви е сладко!

парче торта

Снимка: Youtube

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft