Опитах тази торта от любопитство и оттогава децата ми я поръчват всеки път, когато имат рожден ден.
Дъщерята каза, че има вкус точно като десертче Монте, затова го наричаме Торта Монте , много е вкусна. :-)
Освен това се приготвя сравнително лесно, не трябват никакви специални процедури или кулинарни умения - убедете се сами, ето рецептата:
Торта Монте
Продукти:
- 5 яйца
- 200 g кристална захар
- 150 g брашно
- 50 г царевично нишесте
- 30 г какао на прах
- 1 бакпулвер
Пълнеж:
- 250 г сладка сметана (33%)
- 100 г Нутела (или друг вид течен шоколад)
За напояване на блата:
- 200 мл подсладено прясно мляко (мляко, подсладено със захар или мед)
Приготвяне:
Разделете яйцата на жълтъци и белтъци и разбийте белтъците на твърд сняг.
Жълтъците се разбиват със захарта за 10 минути на висока скорост, за да се получи пенлива и въздушна смес.
Разбъркайте внимателно белтъците в жълтъците - отдолу-нагоре с шпатула, като внимавате сместа да остане въздушна.
Това е много важен етап, ако успеете да запазите тестото пухкаво, тортата ще е висока и мека.
Бавно добавете пресятото брашно, бакпулвера, какаото и отново леко разбъркайте - отдолу-нагоре.
Изсипете сместа във форма за кекс с диаметър 22-24 см. (от ширината на формата зависи колко висока ще бъде тортата).
Имам форма с по-широк борд, затова тортата изглежда така след изпичане.
Пече се на 180 градуса около 40 минути (тест с клечка за зъби).
Когато блатът е изпечен, оставете да изстине и тогава го разрежете.
Разрежете блата на три части, като всяка част намажете с малко студено подсладено мляко, намажете с Нутела и след това с разбита сметана.
Когато всички блатове са слепени, оставете тортата да се охлади за 30 минути.
След 30 минути поръсете повърхността с какао и разрежете като класическа торта.
Желаем ви добър апетит! :-)