Торта Мравуняк: Легенди се носят за този десерт от СССР! Всяка хапка се топи в устата:

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Торта Мравуняк: Легенди се носят за този десерт от СССР! Всяка хапка се топи в устата:
Торта Мравуняк: Легенди се носят за този десерт от СССР! Всяка хапка се топи в устата:
1208
Източник: За Жената
Торта Мравуняк: Легенди се носят за този десерт от СССР! Всяка хапка се топи в устата:
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Опитайте една от най-простите рецепти от времето на СССР: този сладкиш няма да остави никого безразличен.

Преди готвене имайте предвид, че калорийното съдържание на тортата може да бъде намалено чрез замяна на маслото в крема със заквасена сметана с 20 процента съдържание на мазнини. Освен това трябва да имате предвид, че може да се нуждаете от повече или по-малко брашно от грамажа, посочен в рецептата - трябва да се съсредоточите върху съставките си, но да не се отклонявате твърде много от рецептата.

Торта Мравуняк е действително уникално вкусна, а се приготвя изключително лесно - всеки може да се справи! Ето необходимите продукти:

Торта Мравуняк

Продукти:

За тестото:

  • пшенично брашно - 500 гр.
  • масло - 200 гр.
  • заквасена сметана 20% - 200 гр.
  • гранулирана захар - 100 гр.
  • бакпулвер - 10 гр.

За крема:

  • варено кондензирано мляко - 400 гр.
  • масло - 200 гр.

Приготвяне:

За да приготвите тестото, нарежете маслото с нож на ситно. Добавете към него захарта и смелете добре сместа. Постепенно добавете заквасена сметана към тези съставки, докато захарта се разтвори напълно.

Отделно пресейте брашното заедно с бакпулвера и добавете сухите съставки към маслената смес. Месете тестото, докато се събере на една плътна буца, след което разделете на три части и всяка увийте в стреч фолио. Приберете във фризера за поне 40 минути.

След като изтече определеното време, загрейте фурната на 200 градуса. Нарежете замразеното тесто на ивици, прекарайте през месомелачка или настържете на едро ренде. Поставете стърготините върху тава, покрита с хартия за печене, и поставете във фурната за половин час.

Охладете готовото тесто на стайна температура и го стрийте с ръце. В купата трябва да има както малки, така и големи парчета.

За да приготвите крема, смесете варено кондензирано мляко и масло до гладкост с помощта на миксер. В голяма купа смесете крема с трохите тесто и оформете като купчина ("мравуняк"). Готовата торта може да се украси с разтопен млечен шоколад, настърган шоколад или нарязани ядки.

крем с кондензирано мляко

Снимка: YouTube

Оставете десерта да престои поне 12 часа в хладилника, за да се стегне. По-добре е да сервирате на порции с чай или кафе без захар: тортата вече е доста калорична и сладка поради кондензирано мляко и гранулирана захар.

Торта Мравуняк

Снимка: YouTube

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft