Алжирците се хранят с мед повече от всеки друг в света, а алжирските сладкиши се състоят основно от мед, ядки и сушени плодове. Въпреки че печивата им са много сладки, в тях няма захар. Интересното е, че алжирците почти никога не използват млечни продукти. Днес ще ви предложим една тяхна традиционна торта без захар, кисело и прясно мляко, и дори се подготвя в тиган .
Рецепта на Панената торта
Редакторите ни днес ще ви кажат как да направите торта в тиган, ако нямате фурна. Тя прилича на реване малко, но се подготвя още по-лесно.
СЪСТАВКИ
6 супени лъжици грис
7 яйца
5 супени лъжици мед
3 супени лъжици растително масло
10 g бакпулвер
1 щипка сол
ПОДГОТОВКА
Разбийте яйцата добре. Не се учудвайте, че има толкова много яйца, тъй като те са в основата на цялата торта
Добавете грис към яйцата и разбъркайте добре.
Добавете към гриста, растително масло, щипка сол. Разбъркайте добре.
В затоплен тиган запържете блата до златисто кафяво на средна топлина под капака за 5 минути. След това обърнете тортата и запържете за още 3 минути.
Сложете тортата на плоча и я залейте с мед.
Тортата е мека и еластична. Ако под ръка нямате грис, можете да го замените с брашно и да добавите 1 чаена лъжичка нишесте. В този случай, тортата няма да бъде толкова пухкава, но все пак вкусна. Можете също така да намажете тортата със сироп или конфитюр по ваш вкус.
Споделете рецептата за торта в тиган с приятелите си в социалните мрежи.