Може би вече сте срещали рецептата по кулинарните форуми - Торта Реформа е една от най-вкусните и същевременно нежни шоколадови торти. Донякъде напомня нашата "гордост" - торта Гараш, но същевременно е и по-различна от нея.
Торта Реформа
Необходими продукти:
- 12 белтъка
- 250 г захар
- 300 г смлени орехи
За крема:
- 12 жълтъка
- 150 г захар
- 150 г шоколад за готвене
- 200 г масло
- есенция ром или коняк
За шоколадовата глазура:
- 150 гр. шоколад за готвене
- 60 гр. масло
- около 100 гр. орехи за украса
Приготвяне:
Отделете белтъците и жълтъците от яйцата, които са били на стайна температура в отделни съдове. Разбийте белтъците на пяна като постепенно добавяте захарта до получаване на твърд сняг. разбийте с електрически миксер до пълното разтваряне на захарта.
Снимка: YouTube
Снимка: YouTube
Добавете 300 гр. смлени орехи и разбъркайте леко с лъжица, за да остане пухкава. Разделете сместа на две равни части (за да изпечете две големи кори, които след това ще разрежете и ще получите 4 кори). Сместа се разпределя равномерно в тава с размери 35х30 см или приблизителна.
Снимка: YouTube
Снимка: YouTube
Необходимо е предварително да покриете тавата с хартия за печене. Изравнете добре сместа и сложете да се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 15-20 минути. След като едната кора се изпече, я извадете от фурната и тавата, след което повторете процедурата с втората кора.
През това време пригответе крема: разбийте жълтъците със захарта на пяна, най-добре на по-ниска скорост и за по-дълго, за да може захарта да се разтвори. След това ги сварете на водна баня за около 20 минути, докато получите кремообразна смес. Докато кремът е горещ, добавете натрошения шоколад.
Снимка: YouTube
Снимка: YouTube
Разбъркайте сместа, докато шоколадът се разтопи напълно и се заглади в крема. Оставете настрана да се охлади напълно, след това комбинирайте с омекналото масло на стайна температура и разбъркайте заедно, за да се комбинират. Лъжица по лъжица добавяйте крема към маслото.
Снимка: YouTube
Снимка: YouTube
Снимка: YouTube
Снимка: YouTube
Ако желаете, можете да добавите ром към този крем за вкус. Разбийте добре крема с миксер, за да се смесят всички съставки. Нарежете корите на четири части. Вземете едната кора и я поставете върху поднос за сервиране. Готовият крем също се разделя на четири части.
Снимка: YouTube
Върху първата кора разпределете една четвърт от крема, разпределете равномерно и заравнете. По същия начин се пълнят и останалите кори, като се редят една върху друга и отгоре се залива с шоколадова глазура или се украсява по желание.
Снимка: YouTube
Снимка: YouTube
Да ви е сладко!
Снимка: YouTube
Снимка: YouTube