Ако искате да направите истинска домашна вкусотия, то това е рецептата за вас. Може да я поднесете като кекс или като торта - разрязвайки на две и пълнейки с любимия си сладкарски крем, а докато се приготвя и пече, цялата къща ухае неустоимо.
Торта-сладкиш с ябълки и орехи
Продукти:
- 2 ябълки (обелени и нарязани на кубчета)
- сок от половин лимон
- 200 г захар
- 150 г едро смлени орехи
- 200 г брашно
- 1 малка чаена лъжичка бакпулвер (1/2 пакетче)
- 3 яйца
- 1 щипка сол
- малко канела на вкус (не е посочено в рецептата)
Приготвяне:
Ябълките се измиват добре и се почистват, след което се нарязват на ситно. Сложете ги в огнеупорна купа и ги поръсете с лимонов сок, за да не потъмняват. След това поръсете 200 г захар, разбъркайте добре, покрийте и оставете ябълките да престоят половин час в хладилника.
Снимка: YouTube
Снимка: YouTube
Орехите можете да накълцате на дъска или да ги пулсирате за кратко в блендер или да ги сложите в плик, след което да ги притиснете отгоре с точилка и така да ги смелите. Необходими са ви 150 г ядки.
Снимка: YouTube
В отделна купа пресейте 200 г брашно и една чаена лъжичка бакпулвер, след което добавете смлените орехи и разбъркайте с вилица. След това отделете белтъците от жълтъците на три яйца в отделни съдове.
Снимка: YouTube
Снимка: YouTube
Добавете трите жълтъка към нарязаните ябълки, след което разбъркайте с лъжица или шпатула, за да изравните съставките.
Снимка: YouTube
Снимка: YouTube
След това добавете сместа от ябълки и жълтъци към сухите съставки от брашно и орехи, след което разбъркайте добре с шпатула, докато всички съставки се разпределят равномерно. По желание, който иска може да добави малко канела или индийско орехче или кардамон към тази смес за аромат.
Снимка: YouTube
Добавете щипка сол към белтъците, след което ги разбийте на пяна с миксер до получаване на твърд сняг. Постепенно добавете белтъците към предишната смес, разбъркайте с шпатула и загладете.
Снимка: YouTube
Снимка: YouTube
Печете в предварително загрята фурна на 160 градуса около 50 минути. Изпеченият сладкиш се оставя да изстине, след което се поръсва отгоре с пудра захар.
Снимка: YouTube
Да ви е сладко!
Снимка: YouTube